Обележен Светски дан борбе против сиде

Светски дан борбе против сиде у Београду је обележен уличном манифестацијом на Тргу Републике, дељењем кондома и промотивног материјала.

Уличном манифестацијом на Тргу Републике, дељењем кондома и промотивног материјала, у Београду је обележен 1. децембар- Светски дан борбе против сиде.

У исто време у институтима и заводима за јавно здравље организовано је добровољно, поверљиво, бесплатно саветовање и тестирање на ХИВ.

Уличну манифестацију на Тргу Републике организовао је АС центар који окупља особе које живе са ХИВ-ом, уз подршку Института за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић - Батут", Црвеног крста Београд, ГИЗ-а, Канцеларије за младе Београда и Старог града.

Председник АС центра и особа која живи са ХИВ-ом Ђурица Станков рекао је Танјугу да је циљ оваквих манифестација да се скрене пажња јавности на значај спречавања преношења ХИВ инфекције, али и превенција стигме, дискриминације, тортуре, насиља.

"Оно што је мени неприхватљиво, највише дискриминације данас има у здравственом систему од здравствених радника", нагласио је Станков.

Епидемиолог Данијела Симић из Института "Батут" позвала је све који су имали ризично понашање да оду у било који завод или институт да се саветују и тестирају на ХИВ и да на тај начин спрече обољевање од сиде.

"У Србији са ХИВ-ом живи око 1.800 људи, а процењује се да још толико људи не зна да је заражено и једини начин да сазнају ХИВ статус је да се тестирају. Не треба да чекају да се појави неки знак или симптом болести, јер ова инфекција протиче без икаквих знакова и симптома", нагласила је Симићева.

Она је подсетила да је од почетка године до новембра регистровано 109 новоинфицираних ХИВ-ом, а међу њима је свака трећа особа била узраста од 20 до 29 година.

"Знамо да само рана дијагноза и укључивање терапије на време може да омогући дуг и квалитетан живот, односно да смањи обољевања и умирање од сиде", рекла је Симићева.

У свету је, према подацима Уједињених нација, крајем 2012. године са ХИВ-ом живело 35,3 милиона особа, што је за 18 одсто више у односу на 2001. годину.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи