Зима напунила прихватилиште

Број корисника Прихватилишта за одрасла и стара лица у Кумодрашкој улици у Београду повећао се са првим снегом, али се са још нижим температурама очекује још већи број захтева за смештај, истичу у тој установи.

Са хладним данима и првим снегом у Београду повећао се број корисника Прихватилишта за одрасла и стара лица у Кумодрашкој улици, али се очекује да број захтева за смештајем буде још већи, истичу у тој установи.

" Број корисника се повећао у односу на летњи период, међутим то и даље није драстично", рекао је Танјугу директор Прихватилишта Првослав Николић, наводећи да у Прихватилишту има 104 места, а да је у петак ујутру на смештају било 146 корисника.

Напомињујући да се повећан број корисника очекује када температуре буду много ниже, Николић је рекао да оне још нису такве да би се драстично премашио капацитет Прихватилишта.

Он је подсетио да је у фебруару 2012. капацитет те установе био премашен 100 одсто и да је смештај тада потражио 201 корисник.

Иако је Прихватилиште спремно за наступајући зиму, Николић се нада да ће, уз помоћ колега из домова и геронтолошких центара Београд, Смедерево, Обреновац и Младеновац, недостатак капацитета надокнадити другим мерама социјалне заштите.

Наводећи да у Прихватилишту има више мушкараца него жена, односно да две трећине чине мушкарци, Николић је рекао да постоје две врсте корисника.

"Имамо кориснике који се налазе на целокупном збрињавању - исхрани, нези, здравственој заштити и смештају, а имамо и оне, њих 10 до 15, који долазе на оброк, купање и пресвлачење и у амбуланту ради одређених интервенција", појаснио је Николић.

Према његовим речима, у Прихватилишту има најавише корисника од 40 до 60 година, затим су ту старији од 60 и више, па тек следе они од 18 до 40.

Један од корисника, Иван Вујковић наводи да му је у Прихватилишту добро, а да након 10 месеци боравка у тој институције ускоро иде у Дом на Карабурми.

"Добро је. Имамо обезбеђену храну, спавање, одело, све", рекао је он.

У Прихватилишту је већ дуже време и Богољуб Голубић, који каже да му је ту лепше је него напољу.

"Задовољан сам", рекао је Голубић, додајући да и он ускоро очекује домски смештај.

Николић је рекао да за пријем у Прихватилиште није потребан никакав документ, па чак ни име ни презиме, додајући да има пуно људи који нису у ситуацији да их саопште.

Он је нагласио да кориснике у ту установу највише упућују центри за социјални рад, Хитна помоћ, полиција, али да долазе и сами или их доводе чланови породице и грађани.

Наводећи да је погрешно тумачење да су у Прихватилишту људи који су "прокоцкали живот", он је истакао да су кроз ту установу прошли и директори великих фирми, глумци, певачи, академици, профешори и то из различитих разлога.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи