Поштанска марка за јубилеј "Застава оружја"

Поводом 160 година постојања крагујевачке фабрике "Застава оружје", у оптицај пуштена поштанска марка и коверта.

Пошта Србије пустила је у оптицај поштанску марку и коверту, поводом 160 година постојања фабрике Застава оружје у Крагујевцу.

Аутор пригодне поштанске марке, која је од 28. новембра у поштанском саобраћају, номиналне вредности 22 динара је Надежда Скочајић, дизајнерка у Пошти Србије.

На марки се налазе слике Старе ливнице и топа изливеног 1853. године, у Тополивници у Крагујевцу.

На коверти, која је такође штампана поводом јубилеја је слика Управне зграде фабрике, отворена 1928. године поводом 75. годишњице од изливања првих топова, као и конструкциони цртеж петометне пушке "Маузер-Миловановић-Ђурић М1880/1907″.

Пригодна марка се користи као као средство плаћања, коришћења поштанских услуга у унутрашањем и међународном поштанском саобраћају и у филателистичке сврхе.

Фабрика "Застава оружје" основана је 27. октобра 1853. године.

У крагујевачкој Тополивници су 1853. године изливене прве топовске цеви, чиме је ондашња Кнежевина Србија успела да, обезбеди сопствени производњу оружја и војне опреме.

Још 1863. године, почела је да извози, а прва земља у коју су отишли српски топови, била је Румунија, која је поручила 24 топа, произведена у Крагујевцу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи