Неки и даље славе Дан републике

У бившој Југославији славио се као Дан Републике, а 29. новембар више од деценије није празник у Србији. Ипак, неке породице овај дан и даље обележавају уз маршалову слику, тробојку и петокраку. Гостију, кажу, буде више него на крсној слави.

Дан некадашње републике Југославије, 29. новембар, више од деценије није празник у Србији. То, ипак, не спречава породице као што су Камаљевићи из села Драгољ, на Руднику, да овај дан и даље обележавају.

На Титовдан, како га прозваше од када нема СФРЈ, три генерације Камаљевића су на окупу. Ту је и некадашњи маршал и обележја државе, која не постоји од деведесетих година прошлог века. Гостију, кажу, буде више него на крсној слави.

"Ово домаћинство слави Никољдан и ми то обележавамо сваке године као породица, само што тог дана немамо госте, а 29. новембар обележавамо са гостима", прича Драган Камаљевић.

Најстарији међу Камаљевићима, увелико у деветој деценији, памти шест различитих држава у којима је живео, иако му је село Драгољ увек било пребивалиште. Ипак, најрадије се сети Брозовог времена.

"Биле су у Титово време пуне фабрике радника, пуне њиве сељака, песма, игра тамо где се окупља омладина", каже Радисав Камаљевић.

Бака Милена Канаљевић радо се сећа времена када је, каже, свако могао да се запосли где хоће.

"Могао је да се запосли ко где хоће, људи су радили и на послу и код куће. Сад је све начисто пропало", прича бака Милена.

У овом домаћинству на обронцима Рудника, дан бивше републике проводи се са родбином и пријатељима. Настављају традицију славља уз Титову слику, тробојку и петокраку.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи