Јанковић: Спречити ксенофобију

Добро је што је држава, макар и са закашњењем, реаговала, па је за сада нађено привремено решење за азиланте, каже заштитник грађана Саша Јанковић. Коначно решење је да Србија правно уреди и у пракси спроведе систем раздвајања азиланата од илегалних миграната, истиче Јанковић.

Заштитник грађана Саша Јанковић сматра да је добро то што је држава, макар и са закашњењем, реаговала, па је за сада је нађено привремено решење за азиланте. Међутим, поставља се питање како доћи до коначног решења и предупредити ксенофобију.

"Коначно решење је да Република Србија правно уреди и у пракси спроведе један озбиљан организован систем раздвајања азиланата од илегалних миграната, за обе групе грађана одговарајућу правну процедуру и суштинске претпоставке њиховог решења њиховог проблема у складу са међународним стандардима", каже Јанковић.

Према његовим речима, потребно је да када држава решава проблем, то ради у сарадњи са локалним заједницама.

"Не треба то да чини на начин да локалне заједнице добију отежање свог квалитета живота и да се претходно обаве сви потребни разговори, да се ојача локална инфраструктура тако да нове комшије не значе лоше, већ евентуално добро", каже Јанковић.

Ово није први пут да се у Србији овакви протести дешавају. На питање да ли људи ксенофобични или недовољно информисани о томе ко су у ствари азиланти, Јанковић каже да државни органи и јавне службе постоје да припреме, испланирају, обезбеде услове ако се нека тешка и ванредна ситуација дешава.

"Да терет те ситуације не падне на људе и да људи не буду неупућени, уплашени, неприпремљени. Дакле, када би планирање оваквих ситуација, оне се морају планирати, јер касније ће се у будућности само настављати и повећавати по обиму, неће се смањивати, то је свима сада већ јасно", рекао је заштитник грађана.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи