Читај ми!

(Не)дозвољена спрега лекара и фармацеута

Србија нема механизам који би спречавао лекаре да, под утицајем фармацеута, фаворизују њихове производе. Не постоји ефикасан начин да се контролише спрега између произвођача лекова и медицинара. У Министарству здравља тврде да за ову тему нису надлежни.

У јавности се често спекулише да фармацеутске куће лекарима нуде поклоне како би они фаворизовали њихове производе. РТС је истраживао да ли у Србији постоји механизам који би контролисао и спречавао евентуалне злоупотребе.

Фармацеутским кућама закон дозвољава да лекарима плате учешће на семинарима, конгресима и другим стручним скуповима. Међутим, није прецизирано које критеријуме треба да испуни један доктор да би фармацеутска кућа одлучила да финансира баш његово стручно усавршавање.

Од 20 фармацеутских кућа с којима је РТС контактирао, само је једна хтела да говори о својим критеријума.

"Критеријум одабира доктора за стручна усавршавања треба да буде висока стручност у одређеној области и добре комуникационе вештине на енглеском језику. У исто време, као формални услови могу се узети и академске титуле или публиковани радови", наводи једна од фармацеутских кућа. 

Ни лекари не желе да коментаришу наводе о фаворизовању појединих фармацеутских компанија зарад личних интереса. Међутим, поједине установе, да би спречиле евентуалне злоупотребе, усвојиле су интерни пропис.

"Заиста је неопходно да све службе остваре своје жеље за стручним усавршавањем и у томе нам помажу фармацеутске куће, то је тачно, али свака служба у складу са процедуром која је направљена у нашој кући регулише ко, када и на који начин може да иде на стручно усавршавање", каже директорка Дома здравља "Палилула" Славица Калезић Милошевић.

Србија има модеран Правилник о начину оглашавања лекова, али се он не примењује, кажу у Лекарској комори Србије.

Татјана Радосављевић из Лекарске коморе Србије каже да тај правилник предвиђа шта све фармацеутске куће могу да раде да би докторе информисале о својим производима када то могу да раде и какве поклоне могу давати.

"Коначно предвиђа да на њиховом сајту постоје транспарентни финансијски подаци о свим хонорарима које су дали лекарима", наводи Радосављевићева.

Од пет фармацеутских кућа, домаћих и страних, само на сајту једне постоје подаци о томе које је стручне скупове ове године финансирала и са колико новца.

"Тај мали обим података који су објављени показује нам да компаније не налазе сопствени интерес да то публикују, али нам такође показује да није било адекватне контроле примене тог правилника", каже Немања Ненадић из "Транспарентност Србија".

У Министарству здравља тврде да за ову тему нису надлежни.

Адвокат Александар Радивојевић каже да они јесу надлежни и морају да ураде оно што је врло битно - да покрену поступке када утврде да су неке особе прекорачиле своја овлашћења.

Судови немају статистику о предметима нити пресудама када је реч о кривичном делу примање и давање мита у коме су оптужени доктори и фармацеутске куће. Ни од МУП-а РТС није добио одговор колико је у скорије време било таквих кривичних дела. Подсетимо се да је пре три године у полицијској акцији "Краба" за давање и примање мита оптужено више фармацеутских кућа и лекара.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи