"Суперхероји науке" у Београду

Фестивал науке под слоганом "Суперхероји науке" одржаће се између 5. до 8. децембра на четири локације у Београду - у бившој РК "Клуз", СКЦ-у, галерији Народне банке Србије и бившем Еуросалону.

Више од 550 младих научника из 52 институције, заједно са гостима из Шведске, Естоније, Холандије, Француске и Хрватске, представиће од 5. до 8. децембра на Фестивалу науке занимљив и богат програм и скренути пажњу на све оне који се данас у Србији у тешким условима баве науком, ширећи ентузијазам и знање.

Седми фестивал под слоганом "Суперхероји науке" одвијаће се у бившој РК "Клуз", Студентском културном центру, Галерији Народне банке Србије и простору бившег "Еуросалона", а са једнодневном улазницом, по цени од 400 динара, заинтересовани ће моћи да посете и научни центар Музеја науке и технике.

У "Клузу" посетиоце очекују 32 нове интерактивне поставке у оквиру којих ће сазнати одакле нам лептирићи у стомаку када се заљубимо и чему служе феромони, како да сами направе гел за суво прање руку и одбране се од бактерија.

Биће у прилици да уз помоћ математике провере ко личи на глумца и певача, а ко на Теслу или Марију Кири, затим како настају највећи цунами таласи и да ли "перпетуум мобиле" заиста може да се направи.

Генерални спознор манифестације, компанија НИС, у сарадњи са Геолошком и хидрометеоролошком школом "Милутин Миланковић", представиће интерактивну поставку на тему фосилних горива - нафте и угља кроз коју ће се посетиоци упознати са настанком нафте и радом НИС-а.

Компанија Телеком Србија, као пријатељ фестивала, омогући ће заинтересованима да се и сами нађу у улози научника или астронаута.

У Студентском културном центру биће приређени научни шоу програми - "Дизање у ваздух са Миланом и Иваном", "Шоу са великим ВАУ" из Шведске, "Разоткривање суперхероја" естонског "АХХАА" театра, "Водено чаробњаштво" француског комуникатора науке Фабиана, "Молекуларно кување" научника Хемијског факултета у Београду, као и представа "Њутн је закон" коју су припремили ученици ОСС "Бранислав Нушић" из Београда.

На истом месту биће организоване дебате о суперхеројима, здравом начину исхране и генетски модификованим организмима.

Галерије СКЦ-а резервисане су за тактилне психолошке експерименте, хероје висина - белоглаве супове, али и за забавне хемијске трикове који пале воду, леде ваздух и боје пламен.

Заљубљеници у звезде моћи ће да уђу у мобилни планетаријум у Галерији Народне банке Србије, а у сарадњи са музејом "Леонардо да Винчи" у Винчију (Италија) и Италијанским институтом за културу стиже изложба полиедара, машина и изума који су израђени према цртежима Леонарда да Винчија. Пажња ће бити посвећена и раду Милутина Миланковића.

Бивши "Еуросалон" предвиђен је за "паметне играонице" намењене најмлађима, а организатори су најавили и реплике скелета диносауруса које ће представити Природњачки центар из Свилајнца. Пажњу најмлађих окупираће и живот експерименталних мишева и пацова, тајне Сунчевог система, детективске играрије.

Посетиоци који су заинтересовани искључиво за програме у Студентском културном центру и Еуросалону могу да купе појединачне улазнице по цени од 300 динара. Деца до пет година старости уз пратњу родитеља не плаћају улазницу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи