Читај ми!

Преминуо Митја Рибичич

Словеначки политичар из времена бивше Југославије Митја Рибичич умро у 95. години живота.

Политичар из времена бивше Југославије Митја Рибичич умро је у 95. години живота, саопштио је његов син, професор уставног права Цирил Рибичич, преноси словеначка новинска агенција СТА.

Рибичич се родио 1919. у Трсту, а 1941. постао је члан Комунистичке партије и прикључио се партизанима. Студирао је на Правном факултету у Љубљани, а после рата, додатно се школовао у Москви.

Обављао је низ партијских и државних дужности у Словенији и Београду.

Од 1969. до 1971. био је председник Савезног извршног већа, тадашње југословенске владе.

Носилац је Партизанске споменице 1941. и више одликовања. Државно тужилаштво Словеније је 2005. против Рибичича поднело тужбу за злочине над цивилним становништвом почињене у време када је био високи функционер тадашње југословенске тајне полиције ОЗНА.

Оптужница је заснована на документима које је потписао Рибичич, а односи се на ликвидације 234 особе, које је наредила ОЗНА у пролеће 1945. после завршетка Другог светског рата.

Поступак је, међутим, касније прекинут због недостатка доказа. Сахрана Митје Рибичича биће у најужем породичном кругу, рекао је његов син Цирил.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
31° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи