Читај ми!

Линда Ај: Европски прописи о ГМО штите потрошаче

Србија би усвајањем европских прописа о ГМО испунила услов за приступање ЕУ и Светској трговинској организацији, истовремено обезбеђујући добру заштиту за потрошаче и животну средину, каже стручна сарадница у Делегацији ЕУ у Србији Линда Ај.

Стручна сарадница Делегације ЕУ у Србији Линда Ај рекла је "Еурактиву"да би Србија усвајањем европских прописа о ГМО испунила услов за приступање ЕУ и Светској трговинској организацији, али и обезбедила добру заштиту за потрошаче и животну средину.

"Усклађивањем законодавства о ГМО са ЕУ, Србија ће имати могућност да одобри само оне културе које имају дозволу у ЕУ и да, уколико је то оправдано, примени исте безбедносне клаузуле као и земље чланице и тиме суспендује увођење (одређеног) ГМО", рекла је Линда Ај.

Како је навела, прописи у ЕУ гарантују да ГМО може бити пуштен на тржиште тек пошто Европска агенција за безбедност хране и експертска тела земаља чланица детаљно анализирају ризик, на основу чега се издаје дозвола.

Када је о узгоју реч, земље могу из безбедносних разлога да суспендују одређену културу на својој територији што оне редовно и чине, док производи на тржишту који садрже ГМО, морају бити јасно обележени, чиме се потрошачима даје могућност избора, пише портал "Еурактив Србија".

Линда Ај из Делегације ЕУ указала је да се у ЕУ узгаја само једна ГМО, "Монсантов" хибрид кукуруза "МОН 810" - у пет земаља чланица, док је за увоз, али не и за гајење, дозвољен 51 ГМО, пре свега за исхрану стоке.

"Расправа о ГМО која се води у Србији није различита од дебате у земљама чланицама ЕУ, и неколико иницијатива у ЕУ је већ покренуто да би се омогућило да се узму у обзир различите преференције потрошача према ГМО", навела је Линда Ај.

Комисија је 2010. године зато и Европском парламенту поднела предлог којим би се чланицама дала већа флексибилност у одлучивању о узгоју ГМО на њиховој територији, навела је она.

"Уколико се усвоји тај предлог, земље чланице ће имати могућнсот да ограниче или забране узгој ГМО на својој територији не само уколико су озбиљно забринуте због могућих ризика за здравље и животну средину (што законодавство ЕУ сада узима у обзир), већ и из других разлога", рекла је сарадница у Делегацији ЕУ у Србији.

Она је као друге разлоге на основу којих би се забрањивао узгој ГМО, ако буде усвојен предлог, навела друштвено-економске разлоге, планирање развоја и коришћење земљишта.

Хибрид кукуруза америчке компаније "Монсанто" "МОН 810" који се гаји у ЕУ на основу одобрења из 1998. године, има генетичку модификацију која га штити од кукурузног пламенца.

У ЕУ је такође 2010. издата дозвола за узгајање кромпира "амфлора", али је та врста доживела неуспех на тржишту и не гаји се од 2011. године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
32° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи