Читај ми!

Запис по(с)ред пута

Радницима на Коридору 11 храст из Савинца служи као нека врста саобраћајног знака. Од некадашње храстове славе сада је остала само сенка. Уколико храст не падне, што би значило да ауто-пут заобилази храст, пашће неколико стотина хиљада евра за измену пројекта.

Стари храст "запис" из Савинца једно време био је главно еколошко, историјско, друштвено, па и политичко питање у Србији. Пола године од покретања приче о његовој судбини‚ пошто се испречио Коридору 11, данас се и даље тражи решење.

Због њега су померани рокови, планови, обустављани радови. Био је кривац за протесте, медијске наслове, парламентарне полемике. Летос су га једни бранили, други хтели да секу. Тренутно, радницима на Коридору 11 служи као нека врста саобраћајног знака.

"До храста и од храста. Храст се не дира на једној близини од 300 до 400 метара. Тренутно га само гледамо", прича радник Мирослав Мандић.

Од некадашње храстове славе, само сенка. Мирније је у селу, кажу мештани Савинца, последња три месеца. Надлежни га не спомињу, радознали понекад обиђу.

Љубинка Ристовић из Савинца каже да их је много долазило колима и из Београда и Новог Сада. 

"Углавном има посета, али није толика навала као што је била летос", каже Милојко Миловановић из Савинца.

Мештанин Петар Баралић каже да су се страсти мало смириле. На храсту су се ломила многа решења - од пресађивања, постављања заштитне челичне облоге, до сечења, па и померања ауто-пута удесно.

Рађена је чак и клиничка слика храста. Надлежни су закључили да храст има поремећено здравствено стање, да је у последњој фази развоја и на самрти.

И ауто-пут и храст или само ауто-пут, званичне одлуке још нема. Ако храст не падне, пашће неколико стотина хиљада евра за измену пројекта, а уколико радови због њега стану, на годину дана, причали бисмо о милионима.

Број коментара 20

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи