Читај ми!

Пацијенти ускоро на зрачење у Бањалуку

Пацијенти из Србије, који чекају на зрачење, ускоро би могли да одлазе у Бања Луку на терапије, јер тамо нема листе чекања. Трошкове лечења сносио би Фонд Републике Српске, и на тај начин би се компензацијом смањио дуг од око седам милиона евра, који Српска има према нашем Фонду.

Сваке године, с дијагнозом малигне болести у нашој земљи суочи се око 35 хиљада грађана. Иако је у претходних неколико година у Србији број апарата за зрачење готово удвостручен, и даље их нема довољно. Иако је сваки дан важан, листе чекања на терапију зрачењем и даље су дуге. Да то више не буде тако, могла би да нам помогне Република Српска.

И Клинички центар у Бања Луци, попут нашег у Београду, Скадар је на Бојани. Много је празног простора, а све оно што је испланирано 1978. године од оснивање Центра за радиотерапију, није у потпуности завршено.

Све док, пре три године, надлежни нису схватили да не могу сами. Направљен је модел јавно-приватног партнерства, а чувени радиотерапеути, физичари, онколози, са простора целе бивше Југославије, пронашли су радна места у Бања Луци.

Директор Радиотерапијског центра "КЦ Бањалука" Душан Милеуснић каже да је радио 20 година на Институту, па на ВМА.

"Чињеница је да је ово у овом тренутку најбоље опремљен радиотерапијски центар, на простору између Љубљане и Атине, и сама та чињеница је на неки начин стручни изазов. У недавној посети колега из Србије на неки начин смо се договорили да су ова врата увек отворена за све оне који желе да стичу знања и искуства у раду нове технологије", каже Милеуснић.

Директор "Еуромедик центра" у Холандији Маријан Билић, каже да је по закону о јавним набавкама, Фонд Републике Српске купио услуге за своје пацијенте на одређени број година, за шта мора да обезбеди простор, опрему и кадар.

"Изабрани смо на међународном тендеру као најбољи понуђач, то је значило да се први пут у Републици Српској успоставио центар за радиотерапију који никада није постојао. Уговор је потписан на период од 15 година", каже Билић.

Пацијенти из Србије, који чекају на зрачење, ускоро би могли да одлазе у Бања Луку на терапије, јер тамо нема листе чекања. Трошкове лечења сносио би Фонд Републике Српске, и на тај начин би се компензацијом смањио дуг од око седам милиона евра, који Српска има према нашем Фонду и здравственим установама.

Помоћник министра здравља Републике Српске Милан Латиновић истиче да капацитети тог центра превазилазе потребе грађана РС , и да би још неких 500 грађана могло да прими ту терапију.

"Нама би било јако драго због досадашње комуникације, због свих услуга које су наши грађани примили у здравственим установама Републике Србије ако можемо да помогнемо да примимо грађане који се налазе на листи чекања у Србији, да дођу овде и по свим протоколима медицинским приме потребну терапију", наводи Латиновић.

Борис Гороња, помоћник директора Клиничког центра Бањалука каже да ће обезбедити капацитете да пацијенти из Србије имају исти третман као домаћи пацијенти.

Радиотерапијски центар у Бања Луци има три најсавременија линеарна акцелератора, који се прецизним, тзв. стереотактичним зрачењем третирају само оболела места, а околно здраво ткиво се не оштећује.

Сви пацијенти који од наредне године буду долазили у Бања Луку на зрачење, биће смештени у оближњој бањи у Слатини.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 26. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи