Боговађа, протест због азиланата

Мештани Боговађе траже да држава реши проблем азиланата, којих је у том месту и околини два пута више од капацитета Центра за смештај.

У Боговађи, код Лајковца одржан је протест мештана тог и још два села, који траже да држава Србија хитно реши проблем смештаја азиланата из афричких и азијских земаља.

Протест је трајао један сат уз блокаду централне сеоске раскрснице и окупио је око 200 мештана Боговађе, Доњег Лајковца и Врачевића. 

Њима проблем представљају азиланти ван Центра за смештај у Боговађи, који се сналазе по шумама, а дешава се да обију и празне викендице како би озбезбедили преноћиште и склонили се у хладним ноћима.

У Центру за азиланте у Боговађи, који има 170 кревета, смештено је 180 особа, а на данашњој подели ланч пакета, што им је једини оброк, било је 350 азиланата који немају кров над главом.

У Боговађи има 279 мештана и 100 викендица, што је мање од азиланата без смештаја, који ту свакодневно долазе.

Данашњем протесту у Боговађи није присуствовао нико из локалне самоуправеи нити из других државних органа иако су били позвани.

Организатори скупа затражили су да Комесаријат за избеглице Србије повуче оглас за прикупљање понуда за издавање објеката за додатни смештај азиланата, који траје до 22. новембра.

Они су најавили радикализацију протеста и блокаду Ибарске магистрале ако надлежни државни органи брзо не реше проблем смештаја азиланата из Азије и Африке, који су се у Србији нашли на путу ка земљама ЕУ.

Сличан проблем пре годину дана привремено је решен закупом једне куће у Врачевићу, која је касније затворена под притиском мештана и локалне самоуправе из Лајковца.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 26. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи