Читај ми!

Дан борбе против фашизма

Међународни дан борбе против фашизма и антисемитизма биће обележен централном државном манифестацијом и концертом у "Коларцу".

Сећање на "Кристалну ноћ", када је 1938. године извршен велики прогон Јевреја у нацистичкој Немачкој, међународни дан борбе против фашизма и антисемитизма, у Србији ће бити пропраћен централном манифестацијом и концертом у Задужбини Илије М. Коларца.

Централној државној манифестацији присуствоваће и премијер Србије Ивица Дачић.

На свечаности ће бити изведен концерт "Посланица љубави", у продукцији Културно-просветне заједнице Србије.

Дачић ће се званично обратити присутнима, а церемонији, која ће почети у 20 часова, присуствоваће представници Народне скупштине, Владе Србије, ветерани Другог светског рата, преживели заточеници логора смрти и преживели холокауста, као и носиоци Ордена народног хероја, највиших ратних одликовања и медаља за храброст.

Церемонији ће присуствовати и представници дипломатског кора, јеврејске и ромске заједнице, верских заједница, великог броја научних института, музеја, архива, угледне личности из области културе, науке и образовања.

Омеровић: Држава да се суочи са неонацистима

Поводом Међународног дана борбе против фашизма и антисемитизма, председник скупштинског Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова Мехо Омеровић поручио је да се држава мора одупрети и показати сву снагу у борби против неонацистичких, расистичких и клерофашистичких организација, које угрожавају и грађане и демократске институције.

Омеровић је у изјави достављеној медијима, рекао да данас, више него икада, морамо видети колико и како се Србија супроставља фашистичким појавама, којих, како тврди, у последње време, на жалост, има више него икада.

Према његовим речима, не сме се бежати од истине да у деловању неонацистичких, расистичких и клерофашистичких организација има елемената фашизма и да су физичко насиље над мањинским групама и они који им прете постали "наша жалосна стварност".

"Због покушаја изједначавања истинских антифашиста са онима који су служили том истом фашизму, деловање ових организација је до сада млако спречавано, чак су многи кокетирали са њима и подржавали их", рекао је Омеровић.

Омеровић је упитао и шта још мора да се деси да би Уставни суд забранио организације које свакодневно, супротно закону, делују против грађана и њихове безбедности.

Насиље које се догодило на немачким улицама и трговима 9. новембра 1938. године означило је почетак државно организованог, правно легитимисаног и јавно подржаног прогона јевреја који је завршен убиством шест милиона недужних мушкараца, жена и деце.

Тај догађај, познат као "Кристална ноћ", сматра се симболичним почетком холокауста и обележава се као Међународни дан борбе против фашизма и антисемитизма.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи