Читај ми!

Родитељи између лекара и интернета

По новом Правилнику о имунизацији, само лекар може да ослободи дете од вакцинације. Међутим, доступност информација на интернету повећава недоумице код родитеља, па је број оних који одбијају да се њихова деца вакцинишу све већи. Стручњаци упозоравају да је невакцинисање деце опасност по јавно здравље у целини.

Од првог јануара следеће године обавезна вакцинација деце спроводиће се по новом календару, односно новом Правилнику о имунизацији. Родитељи више неће морати да купују вишевалентне вакцине тј. оне које истовремено штите од више врста зараза, већ ће их добити у Дому здравља. Број родитеља који одбија да се њихова деца вакцинишу расте из године у годину.

Они су били заштићени истим вакцинама које данас не желе да њихова деца приме. У последњих шест година све више родитеља одбија имунизацију. Доступност различитих информација на интернету само повећава недоумице.

Иако трећина родитеља верује педијатру, чак 70 одсто одлучи да одговор пронађе на разним сајтовима, показују истраживања. Највише се плаше теза о повезаности вакцина против малих богиња, заушака и рубеола са појавом аутизма. Лекари уверавају да нема разлога за страх, али у домовима здравља све теже успевају то да објасне.

Педијатар у Дому здравља Вождовац др Љиљана Угриновић-Тодоровић каже да је невакцинисање деце опасност за јавно здравље у целини.

"Уколико се деца не вакцинишу па се болест јави, онда ће прво оболети деца, а постоји опасност и од појаве епидемије заразних болести", објашњава Угриновић-Тодоровић.

Оне родитеље које педијатар не убеди да је вакцина и законска обавеза, пријављују Санитарној инспекцији која случај може проследити и судији за прекршаје. У Министарству здравља истичу да само лекар може да ослободи дете имунизације и то у тачно одређеним околностима. У Институту "Батут" кажу да за садашњу ситуацију нису одговорни само родитељи.

"Свесни смо чињенице да је поверење пољуљано нарочито после пандемије 2009. године и да заиста, као друштво, много тога треба да учинимо да би се праве и тачне информације пласирале, а не сензационалистичке или узнемиравајуће", објашњава др Горанка Лончаревић из института за јавно здравље "Батут".

Дилеме родитеља можда неће умањити ни нови Закон о заштити од заразних болести који би требало наше прописе да усклади са правилима у Европској унији. Земље чланице обавезне су да заштите грађане од истих болести, мада то не чине на исти начин.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи