Српски контролори лета најбољи у региону

Контрола лета постала је база за школовање кадрова који ће преузети контролу летења Федерације Босне и Херцеговине крајем следеће године.

Контола лета Србије и Црне Горе постала је база за школовање кадрова који ће преузети контролу летења Федерације Босне и Херцеговине крајем следеће године. Поред школовања контолора лета ми смо и главни консултанти за набавку опреме и за обуку кадрова који би ту опрему и одржавали.

Тренутно небо над БиХ деле две контоле летења, српска са 55 одсто и Хрватска са 45 одсто територије. У складу са тим дели се и новац од прелета у Бриселу, а Федерација БиХ нема учешћа у томе.

У Београду се у овом тренутку школује 27 разних профила стручњка у Контроли летења СЦГ који би требало да буду окосница нове контоле БиХ крајем следеће године.

"Сарајево и Београд имају одличне односе, ваша СМАТСА има све услове за школовање наших кадрова и ми нећемо тражити другог патнера нити негде боље школовање за отварање наше контроле летења", рекао је Демир Хаџић, министар БиХ за саобраћај.

Контола лета СЦГ постала је регионали лидер, али је веома добро котирана и у централи у Бриселу јер несебично помаже модернизацију контрола из окружења.

"Србија и Црна Гора треба да буду поносни на ову институцију која је међу најбољима у Европи а сигурно најбоља у региону. Ово је једина област у којој смо се у потпуности изједначили са Европм", рекао је Алексндар Антић минстар саобраћаја.

Поред школовања контолора летења, контрола СЦГ је власник Вршачке академије где се школују и линијски пилоти. И ови профили биће потребни новој контоли лета БиХ па је и у овој области најављена сарадња.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи