Читај ми!

Држава преузела бригу о путевима

Држава ће од локалних самоуправа преузети одржавање око 6.000 километара путева, сазнаје РТС. У Министарству саобраћаја кажу да ће поштовати тендере које су општине већ склопиле са путарским предузећима.

Пре годину и по дана, држава је у надлежност локалних самоуправа пренела нешто више од шест хиљада километара путева. Међутим, чим је пао снег, испоставило се да општине и градови немају довољно средстава да их очисте. Ове године, немали број њих касни са расписивањем тендера за избор предузећа која ће чистити путеве.

Ипак, држава је решила да се боље организује - ове године, како РТС сазнаје, бринуће и о путевима које је поверила општинама и градовима.

Због снега у децембру прошле године Србија је била под опсадом. Ко је требало да га чисти, замењено је питањем - ко ће то да плати.

Држава је, изгледа, извукла поуку. Како је најављено, више од 6.000 километара путева који се налазе у надлежности локалних самоуправа биће враћено у надлежност државе, односно одржаваће их "Путеви Србије".

"У току је припрема по хитном поступку, измена одговарајуће уредбе, а Министартво финансија је преузело обавезу да обезбеди додатна средства посебно за зимско одржавање, обзиром да након 15. новембра улазимо у режим зимског одржавања. Измена уредбе је у току и ја очекујем да цео процес буде завршен у наредних десетак дана", каже министар за регионални развој и локалну самоуправу Игор Мировић.

У Војводини су, међутим, и путеви на леду - не зна се ко ће их одржавати пошто 1.500 километара путева другог реда није у надлежности републике, већ је пре четири године поверено Покрајини. Нови министар саобраћаја не крије незадовољство јер, каже, покрајина још није почела да их одржава.

"Морам да кажем да су ти путеви у зимском период чишћени протеклих година то је организовано од предузећа Путеви Србије и да је то било помало у некој сивој зони, али Путеви су обавестили Војводину да су у обавези да путеве преузму на одржавање", каже министар саобраћаја Александар Антић.

Како ће новац за те намене бити распоређен, не прецизирају ни у једном министарству. То је, међутим, било кључно питање које је до сада мучило локалне самоуправе. На почетку године за то су им додељене три милијарде динара. "Путевима Србије" 900 милиона.

Ребалансом, "Путеви" су остали при истој суми, док је локалним самоуправама прилив дупло смањен. Уз то, укидањем парафискалних намета, приходи од такси у општинама смањени су на трећину.

"Ако имате трећину пара за одржавање локалних путева и половину пара за одржавање преузетих државних путева наравно да нећете имти довољно пара за одржавање", наводи Саша Пауновић из Сталне конференције градова и општина.

Министар за регионални развој и локалну самоуправу Игор Мировић каже да у зависности од расположивих средстава треба да додамо одговарајућа средства, а питање акцизе и такси то ће се решити изменама других прописа буџетом од наредне године.

У Министарству саобраћаја кажу да ће поштовати тендере које су општине већ склопиле са путарским предузећима. Ипак, и ту постоји проблем - од око 25 путарских предузећа у Србији, без проблема послује тек свако четврто.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи