Вербални напад на оца Дионисија

Напад на оца Дионисија још један је у низу притисака који имају за циљ стварање атмосфере сталног страха и несигурности за српски народ у Покрајини, наводи се у саопштењу Канцеларија за Косово и Метохију.

Канцеларија за Косово и Метохију осудила је напад на монаха манастира Светих Врача у Зочишту оца Дионисија и затражила да се сваки "злочин на Космету расветли".

"Напад на Србе, на наше светиње и имовину постали су готово свакодневна појава на Косову и Метохији. Јучерашњи напад на оца Дионисија још један је у низу притисака који имају за циљ стварање атмосфере сталног страха и несигурности за српски народ у Покрајини", наводи се у саопштењу.

Осим вербалног напада младих Албанаца на оца Дионисија, додаје се, поразнија је чињеница да је командир полицијске станице Ораховац Осман Исмаиљи, који је је дошао на место инцидента, оптужио монаха да провоцира децу.

"Канцеларија је тражила и тражиће да се сваки злочин на Космету расветли, да се виновници злочина пронађу и заслужено казне. Међутим, ако полиција, чија је обавеза да пружи безбедност свим грађанима, жртву прогласи за кривца, онда је јасно да за Србе у Покрајини правде нема", истиче се у саопштењу.

Не реагујући на злочине над Србима, како на оне раније, тако ни на ове који су се десили последњих дана, власт у Приштини, "јасно показује да је за њу Бриселски споразум празно слово на папиру", додаје Канцеларија за КИМ.

То је, како се истиче, "својеврстан притисак да се Срби заплаше и одустану од изласка на предстојеће локалне изборе."

Без обзира на то, Канцеларија за КиМ ће наставити да инсистира да се сви злочинци морају привести правди, па тако и нападачи на оца Дионисија, јер ће само то бити гаранција да се злочини неће понављати и да ће доћи до нормализације живота на КиМ, закључује се у саопштењу.

Отимање земљишта мештанима Чаглавице

Канцеларија за Косово и Метохију осудила је узурпацију и отимање пољопривредног земљишта мештанима Чаглавице, уз оцену да је узурпација српске имовине још један начин да се отежа иначе тежак живот косовских Срба и успори процес нормализације односа, на чему Београд напорно ради у оквиру имплементације Бриселског споразума.

У саопштењу с подсећа да је на узурпацију земљишта пре неколико дана упозорио Месни одбор Чаглавице.

Канцеларија за Косово и Метохију позвала је међународне факторе на Косову, Еулекс, ОЕБС и УНМиК да својим ауторитетом приморају приштинске институције да реше проблем и спрече отимање српске имовине, која је генерацијама у њиховом власиштву.

Канцеларија је затражила рекацију надлежних и указала на упозорење Месног одбора да би на територији Чаглавице могло доћи до физичког сукоба.

Како се наводи, протеклих дана било је неколико вербалних инцидената између мештана српске и непознатих особа албанске национланости, који им прете да више не долазе на своје парцеле, јер више нису њихове.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи