Прве бебе из ваљевског Центра

Прве процедуре вантелесне оплодње у Центру у Ваљеву започете су у јануару и до сада је рођено девет беба. Центар за вантелесну оплодњу у том граду приближио је ту методу пацијентима из Западне Србије.

У Центру за вантелесну оплодњу у Ваљеву, рођене су прве бебе из тог града, Чачка и Пријепоља. У Западној Србији има око милион становника а то је једини центар те врсте на том подручју.

Јуче су рођени близанци, Лола и Гаврило Ковачевић, зачети у Центру за вантелесну оплодњу у Ваљеву. Мајка Мирјана Ковачевић била је одушевљена током првог сусрета са бебама.

"Не могу да се нађу праве речи за ту срећу коју су ми омогућили наши доктори, тај тим са седмог спрата, који је нама свима срећу дао", истиче Мирјана Ковачевић из Ваљева.

Вук Радовановић, једна од првих беба зачетих у Центру, рођен је 7. септембра.

"Утисак је неописив. Седам година сам чекао на овако нешто лепо да ми се деси", каже Мирко Радовановић из Ваљева.

Прве процедуре вантелесне оплодње у Ваљеву започете су у јануару и до сада је рођено девет беба.

"Успели смо да у једном релативно малом граду, у општој болници, развијемо Центар за вантелесну оплодњу и да станемо раме уз раме са центрима у великим градовима као што су Нови Сад, Ниш и Београд. Приближили смо ову методу пацијентима из овог дела Србије", истиче шеф Одсека за вантелесну оплодњу Опште болнице Ваљево Бранко Будимировић.

Клинички ембриолог Милица Крстивојевић објашњава да је лабораторија у Центру постављена по свим европским стандардима.

"То показује висок проценат бластоциста, које добијамо у нашој лабораторији. Све прекобројне бластоцисте замрзавамо и висок проценат преживљавања бластоциста говори о оптималним условима рада наше лабораторије", каже докторка Крстивојевић.

У Ваљево долазе и парови из Новог Пазара, Краљева, Чачка, Ужица и  Шапца. После два покушаја које финансира држава, поједини градови плаћају трећи, а све је више заинтересованих парова који сами сносе трошкове вантелесне оплодње.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи