Читај ми!

Сарадња у науци са Италијом

Споразум о научној сарадњи у оквиру којег ће, бити омогућена размена студената на докторским студијама и експерата, потписали су ректор Универзитета у Београду Владимир Бумбаширевић и председник Националног истраживачког савета Италије Луиђи Николаис.

Ректор Универзитета у Београду Владимир Бумбаширевић и председник Националног истраживачког савета Италије Луиђи Николаис потписали су споразум о научној сарадњи у оквиру којег ће, између осталог, бити омогућена размена студената на докторским студијама и експерата.

Говорећи о споразуму, Николаис је рекао да ће сарадња бити остварена у три области - бионауци и пољопривреди, културном наслеђу и социјалним наукама и технологије.

"Може се рећи да смо споразумом обухватили све области", рекао је Николаис.

Према његовим речима, део споразума, који ће трајати четири године, финансираће и Министарство спољних послова Италије.

Професор Бумбаширевић је истакао да је овај споразум веома важан за Универзитет у Београду и Србију, јер ће се сарађивати са највећом истраживачком организацијом у италији.

"Сарадња ће се остваривати у размени студената докторских студија, али и експерата у различитим областима истраживања. Постојаће и могућност за заједнички наступ за добијање пројеката које финансира ЕУ", рекао је Бумбаширевић.

Он је рекао и да ће се овим споразумом омогућити и да овај истраживачки савет из Италије и УБ заједно аплицирају за међународне пројекте и нови истраживачки циклус у ЕУ "Хоризонт 2020".

Проректор за науку Иванка Поповић нагласила је да већ деценијама уназад постоји сарадња УБ и истраживача из тог савета, те да је потписани споразум само начин да се она појача и интензивира.

"Италија има изузетан успех у иновацијама и преношењу знања из академских средина кроз трансфер технологију и привреду и мислим да УБ у том смислу може много да научи од Института", рекла је Поповић и додала да је Србији неопходно да интензивира примењана истраживања у привреди.

Потписивању уговора у Ректорату присуствовао је и амбасадор Италије у Србији Ђузепе Манцо, који је поручио да је у сарадњи пре свега битан квалитет а не квантитет.

Он је рекао да се нада да ће две земље и у наредном периоду потписати и уговоре који се односе на научну сарадњу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару