Читај ми!

Српско правосуђе под лупом ЕУ

Законодавство у Србији већ сад је у великој мери усклађено са правним тековинама Европске уније, каже за РТС помоћник министра правде Чедомир Бацковић, уочи почетка "скрининга“ српског правосуђа. Сматрао бих неуспехом, ако период од почетка скрининга до отварања поглавља не буде краћи од две године, колико је било потребно Хрватској, истиче Бацковић.

Делегација Србије сутра путује у Брисел на састанак са Европском комисијом. Првом скринингу српског правосуђа присуствоваће делегација од 50 представника Министарства правде и свих релевантних правосудних инсититуција у Србији, предвођена министром Николом Селаковићем.

Уочи одласка, помоћник министра правде задужен за европске интеграције Чедомир Бацковић за РТС каже да ће се у наредна два дана наша делегација упознати са европским стандардима које ће Србија морати да достигне током преговора.

Бацковић каже да је законодавство у Србији већа сада у великој мери усклађено са правним тековинама Европске уније. Ниво усклађености је, како оцењује, међу највишима када се пореди са процесом придруживања било које од "новијих" чланица ЕУ.

"Скрининг, односно 'решетање', потом и израда наших акционих планова, припрема за преговарање и сам процес преговарања, састојаће се у томе да предвидимо не само како да изменимо нашу нормативу, него како да усавршимо институције, како би то могле да примењују на довољно ефикасан начин", објашњава Бацковић.

Највећи изазови који нас очекују у периоду до отварања поглавља су, сматра Бацковић, питањa усавршавања начина на који размишљамо и начина на који радимо. Као пример наводи европску праксу да се суђења снимају, насупрот пракси да се води записник.

У веома малом броју области у правосуђу су решења тачно задата већ је, каже Бацковић, понуђена палета европски прихватљивих решења за одређено питање.

"Широка је лепеза могућности ка којима треба да се определимо и да их достигнемо. Наравно, у свему томе не треба да завршимо израђујући неког 'франкештајна', него да то буде наш избор различитих решења која треба да представљају неку логично повезану и остварљиву и издрживу целину", напомиње помоћник министра правде.

Искуства суседних земаља, на пример Хрватске, говоре да најмање две године прође од првог скрининга до отварања поглавља.

Међутим, Бацковић каже да би сматрао неуспехом, чак и својим личним, ако период до отварања Поглавља 23, које се односи на правосуђе и људска права, не буде значајно краћи.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару