Читај ми!

Преминуо позоришни критичар Буца Мирковић

У 81. години преминуо Милосав Буца Мирковић, есејиста, позоришни критичар и књижевник. Опроштај сутра у подне у капели у Делиградској, а сахране ће бити одржана у Александровцу.

Есејиста, позоришни и књижевни критичар, песник и публициста Милосав Буца Мирковић преминуо је у ноћи између недеље и понедељка у Београду у 81. години, речено је Танјугу у Удружењу драмских уметника Србије (УДУС).

Рођен је 29. јуна 1932. године у Александровцу. Приказе, критику и прозу писао је у Студенту почев од 1952. Угледни новосадски Летопис Матице Српске први рад му је штампао још 1953. године, док са позоришном и ликовном критиком започиње у Младости.

У уредништву часописа Дело проводи више од 20 година, књижеве критике пише у Београдској Недељи, Политици Експрес и Илустрованој Политици.

За скоро 60 година рада, објавио је више од 16.000 текстова. Објавио је и двадесетак књига поезије, неколико драма и књига о позоришној уметности, десетине ликовних критика и есеја.

Награду за књижевну критику "Милан Богдановиц" добио је 1972. године. Био је секретар Српске књижевне задруге, управник ЈДП-а, од септембра 1974. до половине 1977. године, уредник културне рубрике НИН-а, до септембра 1983. године, од када је био уредник романа у Просвети.

Више пута је био у разним жиријима као што жири за избор НИН-ове награде и Стеријиног позорја. Један је од оснивача бројних фестивала широм Србије као што су "Дани комедије" у Јагодини или "Матићеви дани" у Ћуприји.

Мирковић је добио Награду за животно дело Удружења књижевника Србије, Златно перо, Златну значку КПЗ Србије, Златни беочуг КПЗ Београда, Златни прстен, три прве награде за најбољи есеј о глумцу, награду Милан Богдановић за најбољу новинску књижевну критику, Златни ћуран о тридесетогодишњици Дана комедије и многе друге.

Како је саопштено из УДУС-а, сутра, у 12 сати у капели у Делиградској је опроштај, а сахране ће бити одржана у Александровцу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару