Читај ми!

Како организовати ђачку екскурзију

Уместо Министарства просвете, од ове школске године, тендере за ђачке екскурзије расписује Управа за јавне набавке. Школа и савет родитеља и даље праве план путовања. Из Министарства просвете најављују јачу контролу екскурзија.

Од ове школске године тендере за ђачке екскурзије, уместо Министарства просвете, расписује Управа за јавне набавке. Школа и савет родитеља и даље праве план путовања и обавештавају туристичку агенцију где могу да подигну тендерску документацију. У Министарству просвете верују да ће се тако максимално смањити корупција, најављују појачану контролу смештаја, ноћних излазака и безбедности деце, посебно у иностранству.

Многи ђаци одричу се летовања, зарад екскурзије. Очекују да са другарима, под повољним условима, отпутују на занимљива места.

Већина очекује најбоље, добро дружење и корисне информације, које се могу добити на тај начин, а екскурзија је вредна тог новца, кажу ученици.

Ове школске године сигурно на екскурзију иду само оне школе које су путовања уговориле почетком другог полугодишта прошле школске године.

"Све остало остаје исто, школа је та која ће одредути дестинацију време трајања саме екскурзије, агенције ће саме откупљивати тендерску документацију и достављати школи", каже Ана Петровић из агенције "Ласта".

У европским градовима средњошколце смештају у хотеле са три звездице. Међутим, спорне су њихове локације.

Главни и одговорни уредник Ес-Ен-Ена из Будимпеште Драган Јаковљевић каже да се будимпештанска Непсинхаз улица никада није могла називати безбедном, јер је, поготову у вечерњим сатима, традиционално састајалиште бескућника, алкохоличара и других проблематичних категорија становника мађарске метрополе.

"То, међутим, не смета организаторима ђачких екскурзија из Србије да ученике смештају у хотеле који се налазе управо у тој улици", каже Јаковљевић.

Директор Прве београдске гимназије Александар Андрејић каже да једна од ствари која оптерећује на екскурзијама јесте то што су наши млади навикли да изласци крећу у 23 сата и враћају се пред зору, а то реално ни школе ни родитељи не могу да исправе.

Из Министарства просвете најављују јачу контролу ђачких екскурзија.

"Не може се дозволити да ученици приликом путовања или боравка у некој земљи конзумирају алкохол, узимају дрогу, а исто важи и за професоре који треба да буду узор тим ученицима и све садржаје морају да реализују до 24 часа", каже начелник просветне инспекције Велимир Тмушић.

Ђаци у Европској унији такође иду на екскурзије, али су правила јасна - екскурзија је стручног карактера, нема дискотека, касних излазака и алкохола, а однос између професора и ученика јасно је разграничен.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару