Читај ми!

Како против жеге

Тропске температуре широм Србије. Избегавање боравка на сунцу у најтоплијем делу дана, адекватно облачење, уношење довољно течности у организам и лагана исхрана, саветују лекари. У Београду обављено 75 интервенција, од којих 24 на јавним местима.

У Србији су и за данас најављене тропске температуре, a oчекује се да се жива у термометру, на мерним станицама, подигне и до 38 степени.

Грађанима се препоручује да избегавају боравак на сунцу у најтоплијем делу дана, затим адекватно облачење, уношење довољно течности у организам и лагана исхрана. 

У Нишу високе температуре су напуниле градска купалишта, баште у хладовини, али и здравствене установе.

У периоду до око 14 часова у Београду је обављено 75 интервенција, од којих 24 на јавним местима, док је у Нишу током ноћне смене било 120 интервенција, од чега половина на педијатрији.

Мацура је истакла да је било случајева колапса, падова, повреда, људи којима је позлило, да се јављају све врсте пацијената, а у нешто већем броју психијатријски.

Портпаролка Хитне помоћи је рекла да се због веома топлог времена које се очекује током дана у Београду и у другим деловима Србије, саветују шетње ујутро и увече, поготову хроничним болесницима и старијим особама.

Хронични болесници и старије особе у најтоплијем делу дана не би требало да буду на асфалту и сунцу, него у парку, поред реке, под крошњом дрвета или на тераси, нагласила је Мацура.

Портпаролка Хитне помоћи је саветовала и лагану исхрану са доста воћа и узимање пет оброка дневно, ношење бочице са водом, одмор и опрез у саобраћају.

Мацура је поручила да на сунцу не би требало остајати дуже од пола сата и саветовала опрез на купалиштима, рекама и језерима. Она је упозорила да тренутне временске прилике могу изазвати повећану нервозу.

У Србији ће и сутра бити сунчано и веома топло са највишом дневном температуром од 32 до 36 степени, саопштио је Републички хидрометеоролошки завод. 

После подне и увече, уз локални развој облачности, у планинским пределима могућа је појава краткотрајних пљускова и грмљавина.

Према изгледима времена за седам дана, до 28. јуна, ће  бити сунчано и веома топло.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи