Читај ми!

Српски држављани ослобођени из Либије

Петорица држављана Србије који су више од годину дана били заточени у либијском граду Зинтану, стигли су у Београд.

После више од годину дана заточеништва у либијском граду Зинтану, петорица држављана Србије стигли су у Београд.

Држављани Србије били су у заточеништву од августа 2011. године.

Ослобођене раднике Зорана Николића и Недељка Милановића из Лазаревца, Милорада Ђунића из Лознице, Милића Мартиновића из Аранђеловца и Војислава Нићифоровића из Београда у седишту Безбедносно-информативне агенције дочекали су први потпредседник Владе Александар Вучић, породице и пријатељи.

Први потпредседник Владе Александар Вучић рекао је да је операција ослобађања била тешка.

"Имали смо више корака, а надали смо се да будем искрен да ћемо раније то да завршимо. Међутим, од тренутка када смо успоставили најозбиљнији контакт, онда смо знали, ништа вам се неће догодити, иако никада не можете то са стопостопном сигурношћу да тврдите. Ја сам рекао и синоћ када смо знали све и када је добар део пута пређен, тек онда када се наша граница пређе, онда може породицама да се јави. Нисмо учинили ништа посебно, обавеза државе је да брине о својим грађанима", рекао је вицепремијер Вучић.

Један од држављана Србије се захвалио руководству, председнику Србије и потпредседнику Владе, као и свим службама које су помагале у њиховом ослобађању.

"После свега либијски суд је донео исправну одлуку, после годину дана опсежне истраге и уз помоћ наших безбедносних структура. И у тешким временима која су задесила Либију, захваљујем на пажњи коју су нам пружили тамо", рекао је по доласку на београдски аеродром, један од ослобођених држављана Србије.

Они су били у заточеништву 21 месец, не жале се на третман који су имали у либијском затвору.

Акција ослобађања је трајала годину дана и у њој су учествовали Безбедносно-информативна агенција, Министарство спољних послова и амбасада Србије у Триполију.

Припадници БИА више пута за годину дана одлазили су у Либију на разговоре. Контакти су интензивирани последњих шест месеци да би случај био решен у последњих 48 сати.  

Војин Миливојевић из Безбедносно-информативне агенције каже да и веће земље него што је Србија немају искуства са овако сложеним активностима.

"Неки то зове ослобађање талаца, а у ствари наши грађани су се налазили у несвакидашњој ситуацији коју је било потребно решити на адекватан начин, који има међународно-правни моменат, безбедности аспект и дипломатски аспект, у сваком случају сложена активност", рекао је Миливојевић.

Српски држављни су у Београд су стигли редовним летом из Туниса и на аеродром "Никола Тесла" слетели су око 10 часова, потом су их у аеродромској амбуланти прегледали лекари, како би се утврдило њихово опште здравствено стање.

Директор Ургентног центра Златибор Лончар рекао је да су њихови витални параметри у задавољавајућем стању. 

Српске држављане су либијски побуњеници у августу 2011. заробили на аеродрому у Триполију, тврдећи да су снајперисти, плаћеници које је ангажовао Моамер ел Гадафи, док су они тврдили да су грађевински радници.

Група Срба заробљена је пошто су устаници зaузели аеродром у Триполију, на којем су се налазила два "ербаса", које је Гадафијева породица користила за путовања у иностранство.

Побуњеници су тврдили да су истог дана на аеродрому заробили и велики број плаћеника из афричких земаља.

Радници су у Либију дошли 12. августа, како би радили на поправци путева и обећана им је добра зарада, али су седам дана касније остављени на једном контролном пункту. 

Од 29. августа 2011. годину налазили су се у затвору у граду Зинтан.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи