Читај ми!

Ускоро одлука о исплати ратних дневница

Очекује се да ће у наредна три месеца суд у Стразбуру донети пресуду о исплати ратних дневница за 8.500 бораца који су учествовали у сукобима на Косову, поручио правни заступник бораца Срђан Алексић.

Европски суд за људска права у Стразбуру требало би да у наредна три месеца донесе коначну пресуду о исплати ратних дневница за 8.500 бораца Нишког округа, учесника сукоба на Косову 1999. године, рекао је правни заступник бораца Срђан Алексић.

Алексић је на конференцији за новинаре у Београду рекао да верује да ће пресуда бити у корист бораца и позвао државу на преговоре о начину исплате.

Пред судом у Стразбуру води се поступак, којим се тражи да и борцима Нишког округа буду исплаћене ратне дневнице по истом принципу као и за борце Топличког округа, који су добили око 32 евра по дану за учешће у сукобима на Косову 1999. године.

Након првостепене пресуде у корист бораца, поступак у Стразбуру је настављен пред Великим већем европског суда, које је 15. маја одржало расправу о овом предмету и током наредна три месеца очекује се коначна пресуда.

Алексић је подсетио да је топличким борцима, зависно од броја дана које су провели на Косову исплаћено по око 2.500 евра, уз напомену да је то сума за свих 78 дана, колико је трајао сукоб.

Он је навео да је држава исплату топличким борцима третирала као социјалну помоћ, али да за то нема основа, пошто међу међу онима који су добили новац има и оних који нису социјално угрожени.

Према његовим речима, за исплату се тражила документација и потврде у којима се јасно наводе ратне дневнице.

"Ми смо спремни на договоре, преговоре, споразум, да нађемо неке модалитете исплате. Јер сматармо да ако је држава нашла начин да исплати стару девизну штедњу која је десетоструко већа, треба да обави и обавезу да испуштује своје грађане који су били мобилисани", рекао је Алексић.

Он је објаснио да након коначне пресуде Влада нема права жалбе, а обавезна је да у року од шест месеци постигне споразум са борцима.

"Од тога нам зависи и придруживање Европској унији. Ја се надам да са тиме нико неће да се игра", рекао је Алексић.

Један од бораца, подносилаца тужбе Родољуб Вуковић истакао је да након коначне пресуде са државом може да се преговара о томе у колико ће рата дневнице бити исплаћене, али не и о томе да ли ће их уопште бити.

"Све ово показује велики немар и то да држава нема слуха и неће га ни имати за борце рата 1999. године", рекао је Вуковић и додао да борци схватају да је држава "у трњу", па ће због тога имати разумевања за евентуалне исплате у више рата.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи