Читај ми!

Министарка здравља посетила ужичку болницу

Противепидемијске мере на одељењу ортопедије Опште болнице Ужице, на којем је проглашена епидемија због присуства бактерије клостридије, спроводе се "сасвим коректно", рекла министарка здравља Славица Ђукић-Дејановић. Ако се установи да је било пропуста у раду на штету пацијената нико неће бити аболиран, поручила Ђукић-Дејановић.

Министарка здравља Славица Ђукић-Дејановић посетила је Општу болницу Ужице и пацијенте на одељењу ортопедије и констатовала да се противепидемијске мере на овом одељењу, на којем је проглашена епидемија због присуства бактерије клостридије, спроводе "сасвим коректно".

Министарка је указала да је било одређених пропуста у раду, због чега је Министарство здравља поднело две прекшајне пријаве против ове здравствене установе, али да се ти пропусти у овом моменту не могу доводити у везу са смрћу два пацијента која су била инфицирана клостридијом.

Упитана да ли ће бити поднете и друге пријаве према одређеним лицима у болници, министрка здравља је рекла да ће бити и других санкција уколико се утврди да су направљени пропусти.

"Ако се установи да је било пропуста у раду на штету пацијената нико неће бити аболиран и избећи казну", рекла је Ђукић-Дејановић.

Она је нагласила да уколико унутрашња и спољна контрола квалитета рада, коју је наложила здравствена инспекција министрства здравља, утврде да је таквих пропуста било породице преминулих пацијената "имаће пуно право да туже Општу болницу".

Према речима министарке резултати рада надлежних контрола и инспекција биће познати наредних дана.

Директорка Опште болнице Ужице Јелена Раковић-Радивојевић нагласила је да проблем клостридије у овој установи постоји већ седам до осам година, а да је од почетка године овом бактеријом заражено 50 пацијената.

"Руководство Опште болнице и Здравственог центра тражило је од Завода за јавно здравље Ужице да још у марту прогласи епидемију клостридије, када је регистровано 16 заражених пацијената, али смо од њих добили одговор да нису испуњени сви услови да се прогласи епидемија", каже Раковић-Радивојевић.

Она је рекла и да на одељењу ортопедије, на коме је епидемија проглашена 24. априла, тренутно лежи 11 пацијената од којих ниједан није заражен клостридијом.

Од почетка епидемије, код 12 пацијената је дијагностиковано присуство симптома изазваних болничком инфекцијом клостридијом, од којих су два пацијента умрла.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару