Читај ми!

Стрaтегија алтернативних санкција у Србији

Србија први пут добија законску могућност за ванзаводско изврешење санкција, рекао министар праведе Никола Селаковићна на представљању Стратегије развоја система извршења кривичних санкција у Србији. Тим документом се предвиђа ширење мреже Канцеларија за алтернативне санкције.

Ширење мреже Канцеларија за алтернативне санкције један је од циљева Стратегије развоја система извршења кривичних санкција у Србији, рекао је министар правде и државне управе Никола Селаковић.

Осим Стратегије, представљена су и два закона - Закон о пробацији (надзор након одслужења казне) и извршењу кривичних санкција.

Министар Селаковић је у изјави новинарима, у паузи округлог стола "Одговор на изазове у систему извршења кривичних санкција", рекао да ће Србија први пут добити Закон о пробацији, односно закон који третира ванзаводско изврешење санкција.

"Имамо санкцију рада у јавном интересу, али се она не примењује довољно, јер нису створени услови да се примењује. Затекли смо седам канцеларија за алтернативне санкције у читавој Србији, а договорено је отварање још седам. Циљ нам је да у сваком суду у Србији постоји таква канцеларија", рекао је Селаковић.

Он је рекао и да од око 350 особа, само око 60 њих се баве радом у јавном интересу, нагласивши да би тај број требало да буде већи.

"Хајде да промовишемо што више такав начин изврешења оних казни које су иначе кратке, то су казне које се изричу на 10 или 20 дана, а које су за државу апсолутно неисплативе и неефикасне. Немојте да казна закона за некога представља одмор, где ће имати где да једе, шта да поједе и рачуна на неку мању физичку активност", поручио је министар правде.

Према његовим речима, овакав вид извршења казне функционише у свим европским, добро организованим државама.

Говорећи о Управи за извршење кривичних санкција, Селаковић је навео да је у њој запослено 4.000 људи, а да Стратегија развоја система извршења кривичних санкција у Србији, за наредних седам година предвиђа побољшавања и промене у свим оним сегментима у којима ће активност Управе постати још боља и ефикаснија.

Вршилац дужности шефа мисије ОЕБС у Србији Пола Тиди рекла је да нацрт стратегије, која поставља основу за унапређење затворског система у Србији, у складу са циљевима ОЕБС-а и доприноси напредовању Србије на путу ка ЕУ.

Тиде је оценила и да нови закон о извршењу кривичних санкција уводи ефикасан судски надзор над извршењем кривичних санкција, што је од кључног значаја за заштиту права затвореника.

Она је истакла да нови закон о пробацији по први пут детаљно регулише примену алтернативних санкција и мера и уводи одговарајућу бригу о особама која су одслужила казну.

Директор Управе за извршење кривичних санкција Милан Стевовић сагласан је да у Србији треба изрицати више алтернативних казни.

Он је истакао да је број затвореника након доношења Закона о амнестији значајно смањен, те да варира између 10.200 и 10.400 и да ће још бити смањен, како стижу одлуке о амнестијама појединаца.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару