Читај ми!

Земни остаци краљевића Андреја стижу у Србију

Земни остаци принца Андреја, најмлађег сина краља Александра I, враћају се сутра у Србију. Посмртни остаци биће пренети у краљевску капелу светог Андреја Првозваног на Дедињу где ће помен служити његова светост патријарх српски Иринеј.

Земни остаци краљевића Андреја, најмлађег сина краља Александра I и брата последњег југословенског монарха Петра II, биће враћени из Сједињених Америчких Држава у Србију, како је најавила породица Карађорђевић.

Остаци краљевића Андреја биће пренети у Србију са гробља Нова Грачаница у Илиноису, по одобрењу Окружног суда Греј Лејка у Илиноису, а на аеродрому "Никола Тесла" дочекаће их његова деца, чланови породице Карађорђевић, саветник председника Србије Оливер Антић, епископ хвостански Атанасије.

Патријарх Иринеј служиће помен у краљевској капели Светог Андреја Првозваног на Дедињу, у коју су раније похрањени земни остаци краља Петра II, његове супруге краљице Александре и његове мајке краљице Марије.

Остаци краља Петра II  пренети су у Србију 22. јануара, његове мајке 29. априла, а краљице Александре 9. маја.

Планирано је да сви буду сахрањени 26. маја у цркви Светог Ђорђа на Опленцу, у маузолеју краљевске породице.

На сахрани 26. маја на Опленцу најављено је присуство више од 2.500 званица из читавог света, укључујући и представнике краљевских породица Велике Британије, Грчке, Шпаније и царске породице Јапана.

Деца краљевића Андреја - принц Димитирије и принцезе Лавинија и Татјана Марија од Србије поручили су да ће то бити посебан, истински емотиван и значајан догађај.

"Нашем вољеном оцу није било дозвољено да се врати за живота у домовину за којом је чезнуо. Коначно је дошло време да се у вечном миру придружи својој породици и прецима 26. маја у краљевском маузолеју на Опленцу", поручили су они.

Краљевић Андреј рођен је 26. јуна 1929. године у Словенији на Бледу, а преминуо је 7. маја 1990. године у Ирвину у Калифорнији.

Након прогонства краљевске породице 1941. године, дипломирао је математику на Клер колеџу на Кембриџу и изградио успешну каријеру брокера за осигурања.

Имао је три брака - први са принцезом Кристином од Хеса, кћерком принца Кристофа од Хеса и принцезе Софије од Грчке и Данске, други са принцезом Киром од Леинингена, кћерком принца Карла од Леинингена и војвоткиње Марије Кириловне од Русије, а трећи са Милицом Анђелковић.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару