Читај ми!

Oперације деце са ретком срчаном маном

Енглески кардиохирург Мартин Костолни оперисао први пут у Србији дечака који има ретку, урођену срчану ману. Операција се изводи на отвореном срцу најсавременијом методом и њен циљ је да се преусмери крв и створе услови као у нормалном срцу.

Један од најпознатијих светских кардиохирурга, Мартин Костолни, оперише у Београду пацијенте Универзитетске дечје клинике у Тиршовој, најсавременијом техником за кориговање срчаних мана која ће први пут бити примењена у Србији.

Чувени дечји кардиохирург први пут је у Србији. Допутовао је јуче, када је оперисао и првог пацијента. Трогодишњи Михајло из Ниша опоравља се после интервенције. Поред њега у болници су и његови родитељи који су испричали да је први пут оперисан само 25 дана после рођења.

Одмах после веома посећене конференције за медије, доктор Костолни је отишао у салу. Најпре је оперисао седмогодишњег дечака, а у току дана оперисаће једногодишњу девојчицу.

Водећи је неонатални и педијатријски кардиохирург у лондонској болници Грејт ормонд стрит, са којом клиника у Тиршовој успешно сарађује од 1985. године.

"Операција јесте веома сложена, али не спада у високоризичне интервенције. Важан је сада постоперативни ток и надам се да ће деца имати дуг и квалитетан живот", рекао је Костолни на конференцији за новинаре.

Све троје деце има конгенитално кориговану транспозицију крвних судова, односно током ембриолошког развоја, лева и десна комора заменила су своје место.

Операција се изводи на отвореном срцу и њен циљ је да се преусмери крв и створе услови као у нормалном срцу.

"Такву ману има само један одсто деце са срчаним манама и пацијенти се углавном лече палијативно, али у већини случајева једино што преостаје јесте трансплантација срца. Зато је долазак доктора Костолнија значајан", рекао је начелник службе каридохирургије Универзитетске дечје клинике Слободан Илић.

Према речима директора Универзитетске дечје болнице Зорана Радојичића, доласком Костолнија направљене су значајне финансијске уштеде, пошто болесна деца не морају да путују у иностранство.

"Осим тога, веома је важно што ће он помоћи у едукацији наших лекара и нама је изузетна част што је он пристао да обави операције", рекао је Радојичић.

Костолни је истакао да се нада да ће се добра сарадња наставити и у будћности и да је већ имао контакте с појединим лекарима који чине тим у Србији.

Процена је да ће Републички фонд за здравствено осигурање Србије уштедети више од 100.000 евра доласком доктора Костолнија, јер болесна деца неће морати да иду на операцију у неку од иностраних болница.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару