Читај ми!

Седми пут "Дани Сарајева у Београду"

Отворени седми "Дани Сарајева у Београду". У фокусу овогодишњег фестивала деца која су детињство провела у ратном Сарајеву почетком деведесетих година. Фестивал променио животе многих младих људи који заједно уче о људским вредностима и који заједно желе да граде будућност, каже Руба Велагић из Иницијативе младих за људска права БиХ.

Седми фестивал Дани Сарајева у Београду у чијем фокусу су деца у рату која су детињство провела у ратном Сарајеву почетком деведесетих, отворен је у Културном центру Београда у "Поп-ап" књижари.

На отварању фестивала говорио је амбасадор Норвешке у Србији Нилс Рагнар Камсваг, који је истакао да је регион бивше Југославије имао трагичне догађаје деведестих година и да није изненађење што је то довело до застоја економских, политичких и културних веза, али и између људи.

"Пре рата Београђани су обожавали Сарајлије и обрнуто, било је много пријатељстава, бракова, рођена су многа деца. Она рођена после 1990. године о томе ништа не знају, чак ни не желе да се прекинути односи обнове, односи међу грађанима су слаби иако су политичари покренули сарадњу", оценио је норвешки амбасадор.

Истакао је да је за поверење потребно време и да је то компликован процес који се састоји од утврђивања чињеница, правде за жртве и способности друштва да критички сагледа своје грешке, а управо на том путу су млади Сарајева и Београда окупљени у Иницијативи младих за људска права и фестивала "Дани Сарајева у Београду".

Фестивал је отворен изложбом Јасминка Халиловића под називом "Дјетињство у рату" и представљањем истоимене књиге која је објављена ове године.

"Ово је први пут да представљамо књигу и изложбу ван Сарајева и драго ми је што је то управо у Београду где сам на 'Данима Сарајева' први пут био 2011. године", рекао је Халиловић.

Каже да је поносан на књигу која није ауторска већ колективна, настала је тако што се 2010. године обратио људима који су били деца за време рата у БиХ да одговоре на питање шта је за њих детињство у рату.

За само три месеца добио је више од хиљаду одговора из свих крајева света и тако је настала књига, ризница сећања сарајевске деце, прва књига која истражује колективно искуство одрастања у балканским ратовима.

Иако су искуства тешка, књига није мрачна, она доприноси разумевању значаја мира, подсећа на одговорност одраслих да доносе боље одлуке, учи све нас и будуће генерације да се одговорније понашамо како се рат не би поновио, оценили су учесници фестивала "Дани Сарајева у Београду".

"Фестивал променио животе младих"

Руба Велагић из Иницијативе младих за људска права Босне и Херцеговине испричала је да је први пут била у Београду 2009. године када је имала 16 година, да је то било њено прво самостално путовање, као и да су од тада њене везе са пријатељима у Београду нераскидиве.

Велагићева је рекла да је фестивал "Дани Сарајева у Београду" променио животе многих младих људи који заједно уче о највишим људским вредностима, којима је жеља да заједно граде будућност кроз разумевање, размену културног стваралаштва, који уче на грешкама својих родитеља.

Директор Иницијативе младих за људска права Србије Маја Мицић рекла је да је већ 2009. године схватила да о опсади Сарајева ништа не зна, јер о томе ништа није чула на српским медијима, није учила о опсади Сарајева, јер није било у уџбеницима историје.

Упутила је извињење деци Сарајева за године које су им биле ускраћене, за бомбе, страх, за изборе својих родитеља који нису подигли глас против онога што се дешавало четири године на само 300 километара од Београда.

У Београду млади још увек мало или готово ништа не знају о опсади Сарајева, због чега ће у КЦБ-у бити одржана дебата на тему "Дјетињство у рату" која ће покренути питања зашто су млади из Београда научили о опсадама Беча, Стаљинграда и Цариграда, а ништа не знају о искуствима својих вршњака из Сарајева крајем 20. века.

Фестивал годинама уназад отвара простор за обнављање веза нарушених током рата у Босни и Херцеговини деведесетих година и успостављање нових веза међу послератним генерацијама. Претходних година Београд је угостио више стотина уметника и уметница сарајевске културне сцене - музичаре, фотографе, ауторе филмова, представа, књижевнике.

У Југословенском драмском позоришту изведена је представа "Био је лијеп и сунчан дан" редитељке Тање Милетић Оруцевић, а у Битеф театру представа београдског редитеља Андреја Носова Изопачени.

У Дворани КЦБ приказан је филм сарајевског оскаровца Дениса Тановића "Циркус Колумбија" и документарни филмови студената из Београда и Сарајева и заједнички рад у оквиру "Сарајево град филма".

У КЦБ ће у уторак прошлогодишња лауреаткиња Мирјана Карановић уручити награду фестивала "Дани Сарајева у Београду", а наредних дана публика ће имати прилику да погледа богат филмски програм и позоришну представу "Прст" у режији Ане Томовић.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару