Читај ми!

Све више жена у науци

Број жена у науци у Србији је све већи, али нису адекватно заступљене на руководећим местима. И поред тога, из Фонда за младе таленте поручују да је пред женама научницама светла будућност.

Жена у науци је све више, али их је и ту, као и другим областима, мало на руководећим местима. Виши научни сарадник у математичком институту докторка Милена Радновић има богату каријеру.

Радила је у Италији, Аустрији, Израелу, Сенегалу и Аустралији. Каже да воли науку и математику и "да није запостављана нити је  имала проблем зато што је жена".

Ипак, и поред великог броја жена у науци, на високим положајима углавном су мушкарци.

"Заправо на руководећим местима у науци, на местима директора, шефова инситута или пројеката су мушкарци и има знатно мање жена", каже Слободан Бубњевић из Центра за промоцију науке.

Милена Радновић признаје да себе не види на неком руководећем месту. Међутим, да је пред женама научницама будућност потврђује и податак Фонда за младе таленте.

"Имамо заиста велики број жена, дама које добија стипендије и према подацима са задњег конкурса жене су две трећине стипендиста", наводи Милош Радосављевић из Фонда за младе таленте.

"Има пуно анегдота које сам чула од колегиница које су биле на конференцијама где су биле једине жене и биле су атракција", истиче Милена Радновић.

Научнице су све бројније и у областима које су до скора сматране искључиво мушким. Зашто онда Србија не би била европски пример за жене на високим положајима у науци?

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 26. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи