Читај ми!

"Србија и ЕУ" у карикатури

Изложбу карикатура и стрипа "Србија и ЕУ" у Дому омладине свечано отворио шеф делегације ЕУ у Београду Венсан Дежер, који је и уручио награде најбољим ауторима. Прву награду за карикатуру добила је Џоја Ратковић Гавели за рад "Кроз иглене уши", другу Лепхарт Пал, а трећу Милан Рогуља.

Шеф Делегације Европске уније у Београду Венсан Дежер у Дому омладине је свечано отворио изложбу карикатура и стрипа "Србија и ЕУ" и уручио награде најбољим ауторима.

Дежер је истакао да је ова манифестација, организована у склопу Дана Европе, носила и одређене ризике, јер се није знало колико ће се аутора одазвати колико ће радова стићи.

Ипак и поред бојазни, акција је успела, а кроз карикатуре се видело да и у свакој шали има истине, рекао је Дежер о додао да изложба показује колико у Србији има духа и креативности.

"Из свега можемо и да научимо нешто, а то је како и на који начин да убудуће шаљемо поруке грађанима Србије, како неке од њих као досад, не би биле теме за шалу", истакао је Дежер.

Директор Канцеларије Владе Србије за европске интеграције Милан Пајевић рекао је да је најбољи вид комуникације онај визуелни, а нарочито ако је упечатљив као изложене карикатуре.

Прву награду за карикатуру добила је Џоја Ратковић Гавели за рад "Кроз иглене уши", другу Лепхарт Пал, а трећу Милан Рогуља.

Конкурс је, поводом Дана Европе, организовала Делегација ЕУ, а у жири су чинили познати карикатуристи Предраг Кораксић Коракс, Марко Сомборац и Александар Зограф, као и представница Делегације ЕУ Луца Кадар, Предраг Вујовић из ЕУ инфо центра и Наташа Савић из Канцеларије за европске интеграције.

Прва награда се састоји од путовања у Париз и Каен, где ће победник посетити две престижне европске институције културе: париску Фондацију "Карикатуристи за мир" и Меморијалну поставку мировне карикатуре у Каену.

Другопланисани и трећеплаирани освојили су таблет рачунаре, а остали учесници конкурса чији су радови изложени добили су прибор за цртање и друге пригодне поклоне.

На изложби је представљено 20 карикатура, колико је, по одлуци жирија, ушло у ужи избор од укупно 150 радова пристиглих на конкурс.

Изложба ће бити отворена до 19. маја у Дому омладине, а у оквиру манифестација предвиђених поводом обележавања Европске недеље у Србији, до краја маја обићи ће и галерију у Лесковцу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару