Ванредна контрола у болници у Ужицу

Након обдукције биће познато да ли су смртни исходи код пацијената у ужичкој болници везани за епидемију бактерије клостридија. У Министарству здравља кажу да је епидемија изазавана дугим коришћењем антибиотика код пацијената. Препоручује се редовна дезинфекција и стерилизација у болницама.

Да ли је двоје пацијената на ужичкој ортопедији пре неколико дана преминуло због болничке инфекције изазаване бактеријом клостридијом, знаће се после обдукције. Због сумње да је заражено више пацијената, тамошњи Завод за јавно здравље пријавио је 24. априла епидемију и спровео превентивне мере заштите.

Здравствена инспекција Министарства здравља наложила је данас спровођење унутрашње провере квалитета стручног рада и спровођење ванредне спољашње контроле стручног рада у Служби ортопедске хирургије са трауматологијом ОБ Ужице, саопштено је из Министарства.

Од девет пацијената, за које се сумња да су се пре две недеље заразили клостридијом, двоје је преминуло, шест је пуштено на кућно лечење, а један је још у болници и у добром је стању. Од проглашења епидемије, на одељење ортопедије примају се само хитни случајеви.

"Пребацили смо све пацијенте, које су примљени због прелома на једно мање крило болнице, на мање крило ортопедије и ту ће кренути сада интензивне мере које наложе епидемиолози", каже директор Здравственог центра Ужице Милош Божовић.

У Министарству здравља кажу да је епидемија изазвана дугим коришћењем антибиотика код пацијената.

"Наравно, испитују се и сви други епидемијски услови. Све институције су у моменту када се посумњало на епидемију учиниле свој посао и инспекцијске службе ће нас обавестити", каже министарка здравља Славица Ђукић-Дејановић.

Бактерија клостридија јавља се у болничким условима. Опасна је за старије пацијенте, који имају хроничне болести или су оперисани, дуго леже у болници и примају антибиотике.

Начелник за гастроентерологију Клинике за инфективне болести Милош Кораћ наводи да бактерија утзрокује дијареју са дехридратацијом и да се погоршавају основне болести, тако да пацијенти који имају срчану болест могу да доживе поремаћај рада срца.

"Могу да доживе шлог, ако су и раније имали шлог тако да се погоршају основне болести и од тога најчешће умиру", каже Кораћ.

Да би се спречила епидемија изазвана клостридијом препоручује се редовна дезинфекција и стерилизација у болницама.

Епидемиолог Јелена Обрадовић из Института за јавно здравље Батут каже да то не подразумева само санитарне услове већ пре свега хигијену прање руку особља.

"Наравно у оваквим случајевима епидемија и у зависности од пута преношења узрочника може се донети препорука забране посета, затварања оделења", каже Обрадовићева.

У Србији се годишње региструје око шест хиљада пацијената инфицираних клостридијом. У последњих пет година од 500 затражених, који су се лечили на Инфективној клиници у Београду, 40 је преминуло.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару