Читај ми!

Реформа јавне управе на свим нивоима

Јавне управе у Србији изискују промене у броју запосених, њиховом стручном усавршавању, "гиљотини прописа" и органима којима се надлежности преклапају и државни апарат чине неефикасним и скупим, рекао ресорни министар Никола Селаковић на јавној расправи о Нацрту стратегије за реформу јавне управе.

Министар правде и државне управе Никола Селаковић рекао је да реформа јавне управе у Србији изискује промене како у броју запосених у тој сфери, тако и у њиховом стручном усавршавању, "гиљотини прописа и органа" којима се надлежности преклапају и државни апарат чине неефикасним и скупим.

"Биће промена у броју запсолених у јавној управи али ће то бити процес који траје изузетно дуго", рекао је министар одговарјаући на питање новинара након отварања јавне распаве о Нацрту стратегије за реформу јавне управе од 2013. до 2018. године у Палати Србија.

Пре тога, како је навео, треба анализирати и утврдити колики је свеукупни државни апарат, где постоје велика преклапања надлежности, где се исти послови раде од стране неколико органа, по неколико пута, "и на крају не добијете задовољавајући резултат тог рада". Такође, треба утврдити где ради превелики а где премали број људи, додао је Селаковић.

Селаковић је указао да јавну управу - убедљиву већину буџетских корисника, чини државна управа, затим покрајинске администрације, локалне самоуправе, јавне службе као што су здравство, школство, култура.

Како је навео, Министарство правде и државне управе, има 160 запослених и подестио да су у њему сада спојена два министарства, односно делови неких угашених министарства.

"Држава из нашег суседства која ће наредног месеца да уђе у ЕУ, има 40 одсто мање становништва од Србије, а има министарство правде, без управе, са 350 запослених. Онда видите колико је заиста велики посао урадило Министарство правде у државне управе у претходом периоду", нагласио је Селаковић.

Према његовим речима, евроинтеграције од нас захтевају повећање стручних, интелектуалинх техничких и идругих админнистративних капацитета који морају да прате будући рад, указујући да се преговори о чланству са ЕУ отварају и затварају поглављима која су у надлежности тог министарства.

"Министарство правде и државне управе је неко ко ће у том процесу морати да буде ојачано или неће моћи да изнесе читав тај посао на својим плећима", оценио је Селаковић.

"С друге стране, уверен сам да има области где је превелики број запослених, али то не значи да ће људи бити остављени на улици", поручио је Селаковић истичући да је урађена и четврта Стратегија усавршавања државних службеника која ће такође бити представљена ради јавне расправе.

Министар је истакао да оно о чему треба да водимо рачуна у будућности није само квантитет већ и квалитет - какав је просечан српски државни службеник, шта он може да уради а шта се пред њега поставља као задатак који мора да уради и да ли он може да га изнесе.

"Стратегија реформе јавне управе захтева активност свих нивоа власти. Ми смо у ситуацији хиперпродукције различитих регулаторних тела, агенција, чије су се надлежности преклапале или се још увек преклапају", рекао је Селаковић.

Како је навео Селаковић, да би сте утврдило које су тела сувишна, потребно је да се попишу и онда, као што се спроводи гиљотина прописа", да  се спроведе и "гиљотина" неких органа који су се често претварали у своју супротност.

"Наплаћујући парафискалне намете, та тела издржавају сама себе а никако не доприносе ефикасности државне управе, привреде и друштва у целини", поручио је министар.

На питање колико кошта јавна управа, Селаковић је рекао да "када социјална давања одвојите из буџета, највећи део отпада управо на јавну управу, од нивоа месне заједнице и општине па до државне власти, јер буквално сви државни органи чине јавну управу".

Дежер: Реформа важна у процесу евроинтеграција

Шеф делегације ЕУ у Србији Венсан Дежер напоменуо је да је реформа државне управе важна за приступање Србије Унији.

"Реформа је битна за демократију али и за европске интеграције Србије јер се њоме побољшавају капацитети Србије не само када је реч о прилагођавању њеног законодавства европском, већ и о убрзању преговарачког процеса", поручио је Дежер.

Дежер је напоменуо да је реформа јавне управе је кључна за следецу фазу преговарачког процеса и за убрзање капацитета земље не само да отвори поглавља, већ и да их затвори.

"Ти преговори се неће водити само о усвајању правног оквира и његовом прилагођавању европским тековинама, већ је важније да се они примене", рекао је он.

"Закони које припремају влада и парламент треба да буду адекватно примењени, рекао је Дежер и додао да ће Србија ту морати да демонстрира своје капацитете јавне управе која мора да буде добро организована, јер без тога неће моћи да се остваре резултати.

"А начин на који јавна администрација буде функционисала утицаће на ефикасност спровођења закона у Србији", додао је Дежер.

Према његовим речима, јавна управа такође треба да буде економична, јер су грађани ти који је као порески обвезници финансирају и они с пуним правом могу да захтевају од управе да им пружи што бољу услугу.

"Добар начин да се смање трошкови је увођење електронске управе, а и у самој Европској унији рађене су процене по којима би годишње могло да се уштеди 37,6 милијарди евра, а то би могло да се примени и у Србији", закључио је Дежер.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару