Читај ми!

Расте број оболелих од полних болести

У Србији пораст броја оболелих од полно преносивих болести. Најбоља заштита је избегавање промискуитета и употреба презерватива, а жене треба да користе и препарате за заштиту и обнављање вагиналне флоре.

Честа промена партнера и то што млади све раније ступају у сексуалне односе без заштите, најчешћи су узоци полних инфекција које могу изазвати стерилитет и малигнитет.

Процењује се да је, само хламидијом у свету заражено више од 90 милиона људи. Србија је, ако је судити по броју оболелих од полних болести, на изразито ниском нивоу здравствене просвећености.

Више од 20 заразних болести преноси се током полног односа, највећи број заражених инфицира се први пут између 15. и 23. године живота.

Хламидија, полне брадавице - кондиломи, гонореја и сифилис, најчешће су полне инфекције и број оболелих од тих заразних болести у сталном је порасту.

Гинеколог Мима Фазлагић каже да су најчешће полно преносиве болести које су данас у оптицају хламидија, микроплазма, уреоплазма.

"То су микроорганизми који су између вируса и бактерија, налазе се на грлићу материце и могу да изазову стерилитет", објашњава Фазлагић.

Према њеним речима, друга најчешћа полно преносива болест су кондиломи.

"То су полне брадавице и данас се много о њима пише, за њих је јако значајно да, када се јаве споља на полним органима оне нису проблематичне - могу се уклонити, али када се јаве на грлићу материце могу бити предканцерогене", каже докторка Фазлагић.

Најбоља заштита је избегавање промискуитета и употреба презерватива. Жене треба да користе и препарате за заштиту и обнављање вагиналне флоре.

Доктор Зорица Лазић каже да данас у Србији постоји велики број таквих препарата, од којих су највећи учинак имају пробиотици за вагиналну флору.

"Имамо их у оралном и вагиналном облику. Битно је само да се узимају што дуже како би се вагинална флора обновила на што бољи начин и заштитила жену од свих нарушавања вагиналне флоре, а нарушена вагинална флора јесте одлично место за насељавање свих микроорганизама, између којих су и преносивачи полно преносивих болести", каже докторка Лазић.

Све сексуално преносиве болести су излечиве ако се открију на време. Довољно је посетити гинеколога једном годишње.

Доктор Јоца Рутић, гинеколог-акушер у Гинеколошко-акушерској клиници Народни фронт каже да је основни циљ да болест буде откривена у почетној фази, када је и хирушко лечење, уколико је потребно, врло једноставно.

"Постоје операције које се раде само на грлићу материце, нису компликоване, нису скупе, постоперативни поступак је једноставан, пацијенти не остају дуго у болници и живе најнормалнији живот после тога", каже доктор Рутић.

Према његовим речима, младим женама, после таквих интервенција, већ након шест месеци препоручује се трудноћа.

У сузбијању полних болести најважније су превентива и редовна контрола. Ако се јави било који симптом (секреција, ранице, осип, свраб), треба одмах отићи на преглед, јер нелечене полне инфекција изазивају бројне и тешке компликације.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару