Читај ми!

Помоћ удружењима особа са инвалидитетом

Јован Кркобабић потписао уговоре са представницима удружења особа са инвалидитетом за финансирање 95 пројеката тих организација у вредности од 61 милион динара, саопштило Министарство рада, запошљавања и социјалне политике.

Потпредседник Владе Србије и министар рада, запошљавања и социјалне политике Јован Кркобабић потписао је уговоре са представницима удружења особа са инвалидитетом за финансирање 95 пројеката тих организација у вредности 61 милион динара.

Кркобабић је рекао да је издвојено нешто више новца него прошле године, саопштило је Министарство рада, запошљавања и социјалне политике.

"Ситуација је тешка и добра воља није довољна, али немамо више могућности. Надам се да ћемо идуће године имати више услова и средстава за бољи живот те популације", изјавио је Кркобабић.

Према речима државне секретарке Бранкице Јанковић, ове године на Конкурс за унапређење положаја особа са инвалидитетом пријављено је 286 пројеката, од чега је одабрано 95.

Приликом одабира пројеката водило се рачуна о територијалној распоређности, како би се пружила једнака подршка развоју услуга за особе са инвалидитетом на територији целе земље, истакла је Јанковић.

Према проценама Светске здравствене организације, у Србији живи више од 700.000 особа са различитим врстама инвалидитета, од чега је око 70 одсто сиромашно, док чак половина њихових прихода потиче од примања социјалне помоћи, наводи се у саопштењу.

Министарство рада, запошљавања и социјалне политике, кроз финансијску и стручну подршку удружењима особа са инвалидитетом развило је услугу дневног боравка, која је допринела смањењу броја деце и младих са сметњама у развоју која су смештена у неку од установа социјалне заштите за 25 одсто, истиче се у саопштењу.

Такође, услуга персоналне асистенције омогућила је непосредну подршку особама са телесним инвалидитетом у обављању свакодневних животних активности, услуга описмењавања касније ослепелих на Брајевом писму, обука за самостално кретање, као и услуге канцеларија за знаковне преводиоце у преко 40 градова у Србији, додаје се у саопштењу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару