Читај ми!

Црква и држава нису у сукобу

Нема сукоба између државе и цркве, а евентуални неспоразуми решавају се договором, закључили учесници трибине о односу државе и цркве. На трибини учествовали владика бачки Иринеј, заменик директора канцеларија за вере Драган Новаковић и државни секретар у МУП-у Владимир Божовић.

Учесници трибине о односу цркве и државе сагласили су се да нема сукоба између власти и нјавеће верске заједнице у Србији, истакавши да се евентуални неспоразуми решавају договором.

Владика бачки Иринеј рекао је да није умесно стварати фаму о сукобу државе и цркве, истакавши да сукоба нема, већ да постоје само различити ставови о појединим питањима.

"Знам да постоје групе које непрекидно агитују против цркве", рекао је владика Иринеј на трибини "Држава-црква - секуларна и верска толеранција" у Прес клубу Танјуга.

Према речима владике Иринеја, који је и портпарол СПЦ, нема места стварању фаме о сукобу цркве и државе јер то нити је тачно нити је умесно - што су, како је рекао, у јучерашњим изјавама потврдили и председник Србије Томислав Николић и патријарх Иринеј.

Владика је подсетио и да је црква јасно изнела свој став о Косову: "Свети синод је формулисао свој став који ће нешто значити за вернике, јавно мњење, и нема претензију да он одлучује. Одлучују они који су за то изабрани", додао је владика Иринеј.

С друге стране, додао је, постоје епископи и други представници Цркве који "итекако имају своје ставове", попут владике захумско-херцеговачког Григорија који је у недељу, гостујући у Утиску недеље на ТВ Б92, изнео свој став.

"Црква има право и дужност да износи своје ставове када је реч о општим питањима егзистенције, здравља, друштву и општем добру - не као делилац мишљења - али један поглед на опште вредности живота, на смисао, на оно што даје дугорочно визију и наду, то је цркви не само право него и дужност", рекао је владика.

Како је истакао, појам мешања Цркве у државна питања апсурдан је у моделу у којем функционише СПЦ, а то је модел европске демократске цркве - слободна црква у слободном друштву.

"Наравно да црква не може претендовати на то да она доноси политичке одлуке или да влада. Посматрање политичара или државних институција као својих инструмената, било би наметање псеудотеократског модела који није прихватљив ни са становишта државе ни са становишта цркве", додао је владика Иринеј.

С друге стране, како је рекао Иринеј, ни покушај ућуткивања Цркве око важних питања у име политичке ингеренције који би довео државу у положај да се насилнички поставља према цркви није добар.

Владика је указао да притом није могуће спречити разне спекулације на начин како то чине поједини медији, групације и појединци.

"Шпекулације не могу бити спречене, јасно је да су они из државног врха који су реаговали на став цркве признали да су реаговали емотивно и исхитрено. Постоји разлика у приступу решавања проблема и то није ништа ново. Став Синода, с друге стране, изнет је јавно и одговорно", навео је владика и констатовао да није реално на основу тога закључивати да између цркве и државе постоји сукоб.

Религијска структура - адут за евроинтеграције

Помоћник директора владине Канцеларије за вере Драган Новаковић рекао је на трибини да нема места за извођење закључка о неспоразумима и сукобима државе и цркве.

Према његовим речима, религијска структура Србије њена је нова историјска шанса и један од најважнијих аргумената за улазак Србије у породицу европских народа.

Односи између државних органа и цркава и верских заједница у Србији су добри и стабилни и већих проблема нема, истакао је Новаковић.

Евентуални неспоразуми се, како је истакао, решавају договором и у конструктивној атмосфери.

"Нова клима у односима са државом омогућила је стално јачање међуконфесионалног дијалога, јасну спремност цркава и верских заједница да активно доприносе демократизацији и укупном развоју друштва", поручио је Новаковић.

Канцеларија за сарадњу са црквама и верским заједницама, према Новаковићевим речима, предузима активности у циљу даље афирмације и слободе вероисповести и развоју сарадње државе и цркава и верских заједница.

Државни секретар у МУП-у Србије Владимир Божовић рекао је да држава неће дозволити злоупотребу актуелне ситауције за стварање вештачког сукоба између цркве и државе, истичући да сукоба нема.

Божовић је оценио да би тај сукоб био и на штету државе и српског народа.

"Ова влада неће да се игра жмурке са реалношћу и стварним интересима свог народа. Није могуће и нећемо дозволити никакав сукоб цркве и државе јер би то било на штету државе и српског народа", рекао је Божовић.

Божовић је навео да су његови лични ставови, кад је реч о Косову, чак били ближи ставовима СПЦ-а него ставовима Владе или странке којој припада све док, како је рекао, није видео и сагледао податке који говоре о страшној реалности.

"Бриселски споразум је једино реално и максимално добро решење. Морамо водити рачуна о последицама потписаног јер не желимо да будемо они који ће у задњим минутама РТС-а гледати вести о избегличким колонама свога народа", рекао је Божовић који је и адвокат Српске православне цркве.

Божовић је закључио да српска држава и црква и обележавањем јубилеја Миланског едикта - чији су копредседседници Организационог одбора председник Томислав Николић и патријарх Иринеј - показују однос поштовања, толеранције, разумевања и сарадње, али кроз дијалог, који представља однос сарадње, насупрот односу моћи.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару