Читај ми!

Редован преглед најбоља заштита

Рак јајника, најсмртоноснији гинеколошки канцер, излечив је уколико се открије на време, опомињу лекари и истичу да је суштина "ухватити" болест у раној фази.

Данас се обележава 150 година постојања Црвеног крста, а у Србији се први пут обележава и Светски дан борбе против рака јајника, са циљем да се скрене пажња јавности на тај најсмртоноснији гинеколошки канцер, и пренесе порука свим женама да је редован преглед најбоља заштита.

Можда није најчешћи, али стручњаци упозоравају да рак јајника јесте најсмртоноснији. У свету годишње оболи 250.000 жена, а умре 140.000, у Србији, рак јајника се годишње открије, углавном у касној фази, код 800 жена, а однесе годишње 450 живота.

Владимир Пажин, председник Удружења гинеколошких онколога Србије каже да важна порука коју треба послати је да треба ићи на редовне контролне прегледе једном годишње, што важи за део популације који није под посебним ризиком.

"Онај део популације који јесте, а то су накчешће рођаке оболеле особе, углавном су добро контролисане и тај део популације, парадоксално нама прави најмање проблеме", рекао је Пажин за РТС.

За овај рак кажу да је тихи убица због тога што релативно касно даје симптоматологију, објашњава доктор Пажин.

"Када пацијенткиња примети да нешто није у реду у организму, болест је начешће веома одмакла и због тога им постоји потреба за превенцијом док пацијент нема никаквих тегоба", каже Пажин.

"Најугроженије су категорије рођаке оболеле особе, а онда одмакле животне године за једну врсту карцинома, младост испод 20. године за другу врсту карцинома и пушење које повећава ризик за сваку врсту карцинома за 30 посто", каже Пажин.  

Говорећи о могућностима лечења у Србији, Пажин каже да су оне различите. 

"Суштина би била у томе да се пацијенткиње лече у онколошким центрима, јер свуда у свету су студије показале да није свеједно да ли пацијент започне лечење у некој високоспецијализованој установи за тај проблем или се почиње у некој установи неодговарајућег типа, па се после покушава поправити у установама које су за то специјализоване", каже Пажин.  

Према његовијм речима, суштина је ухватити болест у раној фази јер је то је много боље него било који вид лечења у свету који би дао резултате који су ипак ограниченог карактера.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару