Читај ми!

Краљица Александра у четвртак у Србији

Посмртни остаци краљице Александре, супруге последњег југословенског краља Петра II Карађорђевића, биће допремљени у четвртак, 9. маја, из Атине у Београд.

Из Атине у Београд, у четвртак, 9. маја биће допремљени посмртни остаци краљице Александре, супруге последњег југословенског краља Петра II Карађорђевића, саопштила је канцеларија принца Александра Карађорђевића.

Краљица Александра била је кћерка грчког краља Александра и грчке и данске принцезе Аспазије. Родила се у Атини 25. марта 1925, а умрла је 30. јануара 1993. године у Источном Сасексу у Енглеској. Сахрањена је на атинском гробљу Татој.

Посмртни остаци краља Петра II и његове супруге и мајке, краљице Марије и краљице Александре, биће сахрањени 26. маја у Цркви Светог Ђорђа на Опленцу.

Марија Карађоређевић (1900-1961), мајка Петра II, била је краљица Краљевине СХС и Југославије од 1922. до 1934. године. Умрла је у Лондону.

Њени посмртни остаци допремљени су у Србију 29. априла.  Посмртни остаци Петра II (1923-1970) пренети су из САД у Србију 22. јануара ове године.

Краљ Петар је напустио земљу током напада нацистичке Немачке и њених савезника на Југославију у Другом светском рату 1941. и живео је у Великој Британији и САД.

Југославија је после ослободилачког рата, 1945, проглашена за републику, а Петар Други је последње године живота провео у САД, где је умро 1970. Сахрањен је у Цркви Светог Саве у Либертивилу, недалеко од Чикага.

Влада Србије је септембра прошле године одлучила да формира Организациони одбор за пренос посмртних остатака чланова породице Карађорђевић у породичну крипту Цркве Светог Ђорђа на Опленцу. За председника Одбора именован је председник Србије Томислав Николић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару