Читај ми!

Захтев за већу помоћ родитељима болесне деце

Скупштини Србије предат захтев за измену два закона којима би се повећала помоћ државе родитељима тешко болесне деце. Подносиоци, заштитник грађана Саша Јанковић и удружења родитеља тешко оболеле деце, инсистирају да се тешко оболелој деци мора пружити могућност да живе у својим породицама.

Заштитник грађана Саша Јанковић и удружења родитеља тешко оболеле деце предали су у Скупштини Србије предлоге за измену два закона којима се предвиђа већа помоћ државе родитељима деце којима је потребна стална нега.

Они су предложили измене закона о раду и о финансијској подршци породицама са децом како би родитељи тешко оболеле деце и након што она напуне пет година и даље могли да рачунају на помоћ државе, односно да примају накнаде за скраћено радне време како би могли да негују своју децу.

Јанковић је новинарима у Скупштини рекао да очекује да све посланичке групе подрже предложене законске измене како би и породице које имају децу са сметњама у развоју могле да живе живот достојан човека.

"Надам се да у Скупштини и у институцијама има довољно воље да се измене закона прихвате", рекао је Јанковић.

Предложене измене закона предвиђају и посебну новчану накнаду незапосленим родитељима који не могу да раде због тога што даноноћно пружају негу тешко болесној деци.

Јанковић је рекао да Србија тешко оболелој деци мора пружити могућност да живе у својим породицама и да је начин да се то оствари увођење посебне новчане накнаде за незапослене родитеље који не могу да раде због тога што морају да остану код куће и негују своје дете.

Заштитник је рекао да предложеним изменама послодавац неће моћи да без сагласности запосленог који се стара о тешко болесном детету мења његово радно време или да му уводи ноћну смену.

Бојана Миросављевић из Удружења родитеља тешко болесне деце, чији син болује од Батенове болести, рекла је да се нада да ће посланици прихватити најављене измене закона и тако помоћи породицама с болесном децом.

"Наша иницијатива није везана за дијагнозу детета већ за стање. Нема везе да ли дете има ретку болест или не. Надам се да смо овим успели да се изборимо за живот наше деце у породици. Иако не ходају, не причају и не чују, то не значи да немају право на живот у својој породици", рекла је Миросављевићева.

Подршку изменама Закона о раду и Закона о финансијској подршци породицама са децом дао је председник Скупштине Србије Небојша Стефановић, који је рекао да се нада да ће они ускоро бити на дневном реду парламента.

"Када се дође до тога да родитељ бира да ли ће да ради или ће да остане са својим дететом коме је потребна нега, тада држава не може да остане по страни", рекао је Стефановић и додао да очекује да се, упркос тешкој финансијској ситуацији, пронађу новчана средства за примену најављених измена закона.

Стефановић је рекао и да очекује да парламент наредних недеља разматра измене Закона о раду и Закона о финансијској подршци породици.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару