Читај ми!

Питање несталих приоритет за Србију

За Србију је као и за Хрватску решавање проблема несталих лица једно од приоритетних питања, каже генерални секретар владе и председник владине Комисије за нестала лица Вељко Одаловић.

У истој мери као што је за Хрватску важно решавање питања несталих и за Србију је то приоритет те му на исти начин треба и приступати, изјавио је за Танјуг генерални секретар Владе и председник Владине Комисије за нестала лица Вељко Одаловић.

Најављујући да ће крајем маја у Загребу бити одржан следећи састанак мешовите српско-хрватске комисије за нестала лица, Одаловић каже да је то питање провејавало и недавном посетом првог потпредседника Владе Александра Вучића Хрватској.

"Чињеница је да је питање несталих лица за Хрватску приоритетно, али је Вучић рекао да је то и за Србију приоритетно. Јер, онолико колико је у овом тренутку несталих Хрвата, мало је више несталих Срба", каже Одаловић. 

Питање несталих лица је и хуманитарног и државног и политичког карактера, рекао је Одаловић, и принцип је да се несталима приступа без различитости.

Одаловић подсећа да је у сарадњи са колегама из Хрватске, али првенствено захваљујући српском Тужилаштву за ратне злочине, пронађена локација једне гробнице код Вуковара, у Сотину са остацима најмаље десет несталих лица.

Одмах после тога, рекао је Одаловић, почела је ексхумација у Задру, где је према информацијам српске Комисије за нестала лица, сахрањено 59 тела која су ту пренета у оквиру асанације терена после Олује.

"Требало је да прође скоро 18 година да почнемо да откопавамо та гробна места: 56 тела је ексхумирано, а неколико тела су породице, које су претпоставиле да се ради о њиховим најближим, ископале и пренеле њихове остатке на другу локацију. Идентитет тих људи сигурно ћемо потврдити анализом ДНК", каже Одаловић.

Хрватска има одређене захтеве за прикупљање информација и ми ћемо учинити све што се тиче несталих лица да информације којима располаже било који орган или институција у Србији поделимо кроз механизам који већ постоји, рекао је Одаловић, и додао да очекује и да Хрватска поступи на исти начин када је реч о захтевима Србије које има по питању провере неких локација.

Генерални секретар Владе каже да је задовољан јер је остварен видљив напредак у односима две земље и очекује да ће се питање несталих убудуће решавати заједнички.

Подсећајући да се у региону више од 12.000 људи воде као нестали, Одаловић наглашава да Србија одговорно приступа том осетљивом питању.

Српска Комисија за нестала лица, према речима Одаловића, има на евиденцији 1.200 несталих лица у Хрватској, од чега су 403 држављани Србије, а остало су Срби из Хрватске, које су њихове породице пријавиле нашој комисији, односно Црвеном крсту. На хрватском списку несталих је 1.070 лица.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару