Читај ми!

Припадници Војске Србије у мисији у Малију

У мировну мисију Европске уније у Малију биће упућено 13 припадника Војске Србије, предвиђено је предложеном одлуком која је на дневном реду нове седнице парламента. Припадници ВС ће у мисији, која ће трајати 15 месеци, бити ангажовани на обуци војних и безбедносних снага Малија.

Припадници Војске Србије учествоваће ове године у још једној мировној мисији Европске уније у Малију, а тамо ће бити упућено до 13 припадника, предвиђено је предложеном одлуком која је на дневном реду нове седнице парламента.

Припадници ВС ће бити ангажовани на обуци војних и безбедносних снага Малија, у циљу њиховог оспособљавања за поновно успостављање територијалног интегритета Малија, као и борбе против сецесионизма, тероризма и организованог криминала.

Мисија ЕУ у Малију неће изводити борбене операције, а трајаће 15 месеци од дана усвајања Одлуке Савета ЕУ о покретању мисије, наводи се у предложеној одлуци о којој ће расправљати посланици републичког парламента.

Влада Србије у образложењу одлуке је навела да је политичко-безбедносна ситуација у Малију изузетно сложена, јер централна власт још није успоставила контролу над читавом територијом.

Најзначајнији безбедносни ризик за припаднике војске представља деловање побуњеничких групација и остале претње које су првенствено последица климатског фактора, па се ангажовање припадника ВС, како пише у предложеној одлуци, може сматрати као умерено ризично.

За реализацију те одлуке потребна су финансијска средства од нешто више од 75 милиона динара, која су обезбеђена Законом о буџету Србије за 2013. годину, наводи се у предложеној одлуци.

Припадници Војске Србије ће тако у овој години учествовати у мировним операцијама УН-а у Конгу, Либерији, Обали Слоноваче, Либану, Кипру, као и у мировној операцији на Блиском истоку.

Такође, припадници војске учествоваће и у мисији ЕУ за обуку безбедносних снага Сомалије у Уганди, као и у војној операцији поморских снага ЕУ у Сомалији под називом "Атланта" против пирата.

Србија учешћем у Мисији ЕУ у Малију показује чврсту опредељеност да конкретно допринесе светској, европској и регионалној безбедности и поштовању међународног права и мира.

Влада Србије додаје и да учешћем у мисијама ЕУ Србија потврђује своју европску оријентацију и спремност да допринесе заједничкој безбедносној и одбрамбеној политици ЕУ.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару