Читај ми!

Вредновање учинка рада лекара

Многи лекари у Србији имају пуне руке посла и преко 2.000 пацијената. Ипак, само 18 од готово 7.000 изабраних лекара у Србији оцењено је најбољом оценом. То, међутим, не значи да ће лекар који има много картона бити оцењен десетком и награђен.

Само 18 од готово 7.000 изабраних лекара у Србији оцењено је најбољом оценом. То су резултати последње провере учинка Републичког фонда за здравствено осигурање по капитационој формули. Многи лекари имају пуне руке посла и преко 2.000 пацијената. Ипак, не значи да ће лекар који има много картона бити оцењен десетком и награђен.

Докторка Мирјана Радоњић Кукић је одговорна за више од 2.000 пацијената и 50 прегледа дневно. Докторка Кукић једна је од 136 лекара опште праксе у Србији чија картотека броји имена много пацијената.

Пацијенти хоће овде да долазе, задовољни су са организацијом рада, задовољни су изабраним лекарима, каже докторка Кукић.

"Међутим, ми их примамо, упућујемо их на истурене амбуланте или према месту становања. Нема горње границе за број пријављених пацијената тако да нисмо ни у могућности да одбијемо пацијента. Покушавамо да свима удовољимо", каже докторка.

У вередновању учинка у раду, 18 лекара добило је највишу оцену, десетку. То не значи да они имају и највише пацијената.

У Синдикату лекара и фармацеута сматрају да је оцењивање неправедно према најзапосленијим лекарима. Проблем је, кажу, и што Министарство здравља није одредило о колико осигураника један лекар може да брине, а оцењују се и превентивни прегледи и рационалност приликом прописивања лекова.

Невенка Димитријевић из Синдиката лекара и фармацеута Србије објашњава да то значи да лекари треба да дају што мање упута пацијентима и да што мање троше на преписивање рецепата.

"Што значи, пошто Фонд преко нас има комплетну потрошњу, мимо болничких установа, значи да је извршен притисак на нас, да ми практично, да бисмо сачували своју оцену и плату, да ми што мање преписујемо лекова пацијентима и да ти лекови буду што јефтинији, што је нама апсолутно немогуће", каже Димитријевићева.

Замерке лекара су неосноване, тврде у Републичком фонду за здравствено осигурање. Рационалност приликом прописивања лекова је важан али, кажу, не и кључни критеријум за високу оцену.

"Не стоји да лекари који прописују скупе лекове добијају ниже оцене и обрнуто, лекари који прописују јефтиније лекове буду награђени, већ је ту најважнија рационалност и имамо примере да је лекар који је прописао нешто скупљи лек добио као просечну оцену десетку", каже саветник за односе са јавношћу Фонда Сања Миросављевић.

На скали од један до десет, просечна оцена изабраних лекара у Србији је око "петице", кажу у Фонду. Од првог октобра прошле године, када је уведено обрачунавање плата по учинку и то се узима у обзир.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи