Читај ми!

Дуге листе чекања у Србији

Више од 55.000 људи тренутно на листама чекања за 13 врста прегледа и операција. У Србији се најдуже чека на прегледе магнетном резонанцом или скенером, као и за операције срца, катаракте, кука, колена. На Институту Бањица се за операцију кука чека пет до шест месеци, док се за операцију колена чека годину до годину и по дана.

У Србији се у овом тренутку најдуже чека на дијагностичке прегледе - снимања магнетном резонанцом или скенером, као и за поједине операције: срца, катаракте, кука, колена. На списковима за 13 врста прегледа и интервенција, у 44 болнице тренутно је више од 55 хиљада људи.

Ако би неко желео да закаже операцију кука на Институту Бањица, био би стављен на листу чекања која броји око 6.000 људи, каже професор Слободан Савковић, директор Института за ортопедско хируршке болести Бањица.

"Ако је у питању кук, негде у просеку за пет до шест месеци особа би била позвана за операцију. То није дуго чекање, онај кога боли, који чека, њему је то дуго, међутим то је и у европским размерама можда један од најкраћих рокова будући да се у развијенијим, богатим земљама, као у Шведској и Енглеској, чека и до две године", каже Савковић.

Према његовим речима, на Инситут за ортопедско хируршке болести успео је да скрати време чекања, јер је после реконструкције поред три постојеће, добио још три операционе сале, где се оперише и пре и после подне.

Савковић каже да се на Бањици за операцију колена чека нешто дуже. Уградњу вештачког колена чека око три хиљаде људи и ту се чека од године до годину и по дана.

"Нажалост, што се тиче дијагностике, Бањица је у једном великом проблему који ће бити решаван наредних месеци. Наш скенер који је био стар 20 година не ради скоро годину дана. Министарство здравља је нашло разумевања и средстава тако да очекујемо и имамо чврста обећања да ћемо добити скенер током ове године, као и још један рендген чиме ћемо побољшати дијагностику и убрзати проток и лечење наших пацијената", наглашава директор Бањице.

Професор Слободан Савковић каже да је у току опсежна реконструкција којом је Интензивна нега добила стандарде какве заслужују и пацијенти и особље.

"То је један квалитативни помак који је Бањици био неопходан, особљу и пацијентима. Што се тиче других већих инвестиција, ми тренутно после 50 година мењамо комплетну фасадну столарију и правимо нову котларницу којом прелазимо на гас. Добили смо од министарства здравља опрему, операционе столове, операционе маске" закључује доктор Савковић.

У овом тренутку у Србији се највише чека на офталмолошке интервенције, кардиохируршке операције и операције кука и колена. Неки пацијенти ће тако на ред доћи тек за пет или десет година.

Иако су надлежни најавили усвајање Правилника о упућивању на специјалистичко-дијагностичке процедуре то се још није догодило.

Из Републичког фонда за здравствено осигурање су најавили да ће ускоро бити формиране листе чекања за све прегледе који се чекају дуже од две недеље, а то су и гинеколошки, ендокринолошки и ултразвучни прегледи абдомена и срца.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. јул 2024.
39° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару