Читај ми!

Убрзати измене закона о зашити од пожара

Мере заштите од пожара постаће, изменама закона, услов за регистрацију угодтитељских објекта, каже начелник сектора за ванредне ситуације МУП-а Предраг Марић. Процедура за њихову измену није лака ни брза, али се мора завршити ове године, рекао Марић на скупу о безбедности у угоститељским објектима.

Начелник сектора за ванредне ситуације Министарства унутрашњих послова Србије Предраг Марић изјавио је да очекује да ће ове године бити измењени закони, који ће омогућити да мере заштите од пожара буду услов за регистрацију објекта.

Марић је у Београду на скупу о безбедности у угоститељским објектима рекао да Тамарин закон, који је добио име по девојци која је страдала у пожару у новосадском клубу Контраст, подразумева измене три закона - Закона о заштити од пожара, Закона о јавним службама и Закона о туризму.

Те измене, како је рекао Марић, сада су у фази прибављања мишљења надлежних министарстава, а урађен је и Правилник о мерама заштите од пожара у угоститељским објектима.

"Идеја је да се кроз измене ових закона и кроз усвајање Правилника о мерама заштите од пожара у угоститељским објектима постигне да претходни услов за регистрацију оваквих објекта буде противпожарна заштита", прецизирао је Марић.

Сада се у Србији може отворити ноћни клуб, регистровати у АПР и радити, па тек онда испуњавати услове за заштиту од пожара кроз пројекте и технички пријем објеката, објаснио је Марић.

Према његовим речима, процедура за усвајање и измену ових закона није лака и да не иде брзо, али то мора да се заврши ове године.

Марић је рекао да је карактеристично то што се у Србији власништво над објектима јако брзо мења, што захтева стално присуство инспектора за зашиту пожара на терену, којих нема довољно.

Србија сада има 250 инспектора, а потребно је бар двоструко више, рекао је Марић додајући да држава не може то да обезбеди.

"Надам се да ћемо овим изменама закона надоместити мањак инспектора", оценио је Марић, и власницима угоститељских објекта поручио да "заштита од пожара никада није скупа и да ништа није скупље од људског живота".

Према подацима Сектора за ванредне ситуације укупан број пожара и експлозија од 2010. до 2012. године, у Србији у грађевинским објектима и отвореним просторима износи 79.886, а укупно је био 1.280 повређених и погинулих грађана.

Директор Управе за безбедност и здравље на раду Министарства рада Вера Божић Трефалт изјавила је да је безбедност на раду на маргини културе рада и да су безбедност и здравље на раду део друштвено одговорног пословања.

Према подацима инспекције рада, како је рекла, прошле године је у сектору туризма и угоститељства живот изгубила једна особа, 11 је лакше повређено, а 10 теже, али да их сигурно има више од тог броја.

Проблеми у том сектору су и рад на црно, прековремени рад, несигурна радна места, ниске зараде. Божић Трефалт је рекла да послодавци морају да обрате пажњу на запослене и апеловала да се врате основној вредности добробити на раду.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. јул 2024.
39° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару