Читај ми!

Школарине (не) остају исте

Министар Жарко Обрадовић најавио да школарине на факултетима неће поскупети у новој школској години. Упркос ставу Министарства, многи факултети најавили да ће школарине, ипак, бити веће.

Школарине за наредну школску годину остају на истом нивоу, саопштио је министар просвете, науке и технолошког развоја Жарко Обрадовић.

"Ми и студенти смо се заједнички договорили да и ове године школарине остану на истом нивоу", рекао је Обрадовић приликом доделе уговора о дотацији студентским удружењима за реализацију програма од општег интереса за студенте у 2013. години.

Према његовим речима, то је добра вест за све студенте, њихове родитеље, али и за професоре, односно оне који узимају у обзир нашу економску ситуацију.

Министар Обрадовић је уговоре доделио за 45 удружења који реализују 89 програма, а укупна средства за дотације износе 36 милиона динара и обезбеђена су у буџету Србије.

Обрадовић је рекао да се велики број удружења пријавио за та средства и да није било лако изабрати. Он је прецизирао да се на конкурс пријавило 69 удружења са 149 програма.

"Са овим дотацијама желимо да помогнемо реализацију студентских идеја", рекао је министар и објаснио да су програми који ће бити финансирани усмерени на информисање, културу, уметност, очување баштине, регионалну сарадњу, популаризацију здравог живота.

Обрадовић је рекао и да финансирањем пројеката Министарство подржава иновативност и креативност студената и изразио наду да ће удружења добијена средства искористити на најбољи начин и да ће њихови корисници бити задовољни.

Министарство ће се, како је поручио, трудити да следеће године буде више средстава за дотације, а самим тим да буде финансирано и више пројеката и више удружења.

Захтев за веће школарине 

Тринаест факултета захтева веће школарине, како кажу, усклађене са инфлацијом. Највеће повећање тражи Стоматолошки факултет, 40 хиљада динара више, односно 220 хиљада динара за годину. Неки декани кажу да нове цене предлажу уз сагласност студената.

Декан ФОН-а Милан Мартић рекао је да каже да тај факултет није повећао школарину, већ је ускладио са растом цена.

"Ја ћу тражити разговор код министра, са мном ће ићи и представник студентског парламента и студент продекан", навео је Мартић.

Ректор Универзитета у Београду Владимир Бумбаширевић каже да пет, шест и више година неки факултети нису повећавали школарине, тако да дефакто реална вредност школарина је током ових година опала.

Према његовим речима, тако не може се говорити о повећању већ о реалном смањењу цена школарина.

Иако осам година не мења цену, Машински факултет то не намерава да учини ни у предстојећем уписном року.

Декан Машинског факултета Универзитета у Београду Миолард Милованчевић рекао је да је просечна социјална слика породице одакле долази млад човек на студије таква да просто не сме да се размишља о и тој равни.

Ни студенти не оправдавају веће школарине.

Студент Економског факултета и члан Сената Милош Зељковић рекао је да не види разлоге за повећање школарина и оправданост повећања школарина у односу на трошкове факултета који се, како је рекао, нису битно повећали у претходном периоду.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. јул 2024.
40° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару