Читај ми!

Лепота различитости у школи у Селенчи

Деца ромске националности редовно похађају основну школу у Селенчи код Бача, и то на словачком језику. У тој школи предаје се и ромски језик, а школа учествује у пројекту инклузије Рома - "Лепота различитости".

Један од горућих проблема ромске заједнице у Србији јесте образовање. Многа деца ромске националности школовање напуштају још током основног образовања. Ипак, у Селенчи код Бача, деца ромске националне мањине редовно похађају основну школу, и то на словачком језику.

У основној школи у Селенчи кажу да су једина школа у Војводини у којој се настава одвија на словачком језику, а предаје се и ромски језик.

Селенча, место са већинским словачким становништвом, окружење је заслужно што око две стотине Рома у том месту говори словачки језик, а деца се у школи "Јан Колар", на том језику и образују.

Ученица осмог разреда Ђура Николић кажед да је предност што уче на словачком језику који је ту матерњи, али и српски језик. Како каже, осим тога, уче и енглески и немачки.

Жељана Николић, такође ученица осмог разреда објашњава како је у тој школи било организаовано такмичење рецитатора на словачком, на коме је она учествовала и освојила књигу као награду.

"Када посећујем пријатеље ромске националности из околних места, завиде ми што знам словачки и што учим на словачком језику", прича ученица Жаклина Салијевић.

И као предшколци, Роми учествују у неговању словачког фолклора.

Национални идентитет и култура у школи се негују наставом о ромском језику са елементима националне културе.

Наставник ромског језика Драган Јовановић каже да се ромској деци излази у сусрет, за њих се набављају књиге и опрема за физичко.

"Предност учења Словачког за Роме је богатство језика, знају да говоре, читају, пишу, знају граматику", истиче Јовановић.

Школа учествује у пројекту инклузије Рома -"Лепота различитости".

Директорка основне школе "Јан Колар" из Селенче Светлана Золњан каже да се учитељице труде да сву децу укључе у ваннаставне активности, плес, гимнастику.

"Када су у питању активности где се ромска деца теже укључују, ученици су научили да помажу једни другима, и прихватили су да не говоримо сви истим матерњим језиком", објашњава Золањин.

На овим просторима Словаци живе већ три века. Скоро исто толико, кажу мештани, прошло је откако су се у данашњу Селенчу населиле и прве ромске породице, па није ни чудо што Словаци и Роми међусобно деле своју културу и заједно се образују.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. јул 2024.
40° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару