Читај ми!

Велика Иванча, анатомија злочина

После завршног увиђаја у Великој Иванчи још увек се не знају мотиви тог стравичног злочина, рекао за РТС директор полиције Милорад Вељовић. Једино би супруга Љубише Богдановића, која је тешко повређена, могла да укаже на мотиве, каже Вељовић. Боравак на ратишту није узрок злочина, истиче министарка здравља Славица Ђукић Дејановић.

Злочин у Великој Иванчи шокирао је јавност. Мотив и после завршеног увиђаја још увек није познат. Једино би супруга Љубише Богдановића, која је тешко повређена, могла да укаже на мотиве, сагласни су директор полиције Милорад Вељовић и министарка здравља Славица Ђукић Дејановић. О мотивима злочина говорили су и гости емисије Око.

Вељовић је, гостујући у Дневнику РТС-а, прецизирао да нико није слутио да је тако нешто могло да се догоди и да је реч о људима који су староседеоци.

Према његовим речима, једино супруга Љубише Богдановића, која је тешко повређена, могла би да укаже на евентуални мотив за овакав стравичан злочин.

Директор полиције најавио је да ће ускоро Влади Србије бити упућен нови нацрт Закона о оружју и муницији који ће предвиђати већу контролу људи који поседују оружје.

Вељовић је рекао да се још од 2007. године, када се у селу Јабуковцу код Неготина догодило деветоструко убиство, ради на изменама тог закона које би омогућиле да се обављају периодични лекарски прегледи људи који имају дозволу за држање оружја.

Према његовој процени, тај период могао би да буде између три и пет година.

Вељовић је рекао да ће тај нацрт бити послат Влади Србије врло брзо, то јест "ових дана", и да ће министарства имати прилике да кажу шта мисле о том тексту.

Клинички психолози и психијатри кажу да је тешко претпоставити шта је мотив јутрошњег стравичног злочина. И док поједини искључују могућност да је окидач за почионица масакра у Великој Иванчи ратни, такозвани вијетнамски синдром, и да је највероватније реч о поремећају структуре личности, други тврде да се никада не зна када ће ратне трауме изаћи на површину.

Рат није непосредни разлог злочина

Професор доктор Славица Ђукић Дејановић, неуропсихијатар и министарка здравља, каже да ће тимови стручњака истраживати мотиве тог злочина.

Она је рекла да чињеница да је Богдановић учествовао у рату не може бити непосредни разлог, јер, како каже, трауме из рата трају неколико дана до неколико недеља од момента трауме.

Према њеним речима, очигледно је и да је Богдановић јуче прегледан, не би било установљено да нешто није у реду.

Министарка здравља нагласила је да је генетика важна, не само код њега него код свих нас.

"У овом случају, у потрази за мотивом веома важне биће изјаве очевидаца, пре свега његове супруге", нагласила је Славица Ђукић Дејановић гостујући у Дневнику.

Како је објаснила, то шта се догађало од поноћи до јутра, то једино може знати супруга извршиоца јер комшије и рођаци тврде да је он јуче био неупадљив.

Министарка здравља сматра да треба превентивно деловати, а тамо где нема психијатара, лекари опште праксе треба да буду обучени да праве скрининге и рану дијагнозу менталних проблема.

"Овакве ситуације могу се спречити тако што ће се особе високог ризика чешће контролисати, са њима чешће разговарати и ставити их у групу ризичних за ментално разбољевање", закључила је Славица Ђукић Дејановић.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару