Читај ми!

Селаковић: Сачувати независност правосуђа

Уколико би се измене закона о ВСС и Државном већу тужилаца користиле за персоналне промене у тим телима то би поново представљало политички утицај на независно правосуђе, рекао је министар правде и државне управе Никола Селаковић.

Министар правде и државне управе Никола Селаковић сматра да би политички утицај на независно судство представљала могућност да се кроз измене закона о Високом савету судства и Државном већу тужилаца мењају чланови тих тела.

"Када сам говорио о одговорности оних који су спроводили избор судија и тужилаца, нисам подразумевао под тиме измене и допуне закона о ВСС и ДВТ, јер би се, да сам то подразумевао, те измене нашле пред посланицима, рекао је Селаковић на седници скупштинског Одбора за правосуђе, државну управу и локалну самоуправу.

Селаковић је, одговарајући на питање посланика ДС-а да ли ће се кроз измене та два закона утврђивати одговорност оних који су били задужени за реизбор, истакао да би се такво деловање поново представљало политички утицај на независно правосуђе.

Министар правде је напоменуо да ти закони јесу мањкави у једном делу јер не предвиђају ефикасан систем одговорности чланова тих судских тела, и додао да ће измене тих закона бити потребне из системских разлога, а не због постојећег стања.

Одбор је прихватио извештај о активностима Министарства у другој половини 2012. године, а министар Селаковић је рекао да су у наредном периоду планиране измене Кривичног законика, да ће се у априлу расправљати о најнужнијим изменама Закона о парничном поступку, док је за Закон о кривичном поступку рекао да је на чекању.

Одбор је прихватио и извештај о раду заштитника грађана Саше Јанковића за 2012. годину, као и известај о раду Министарства за регионални развој и локалну самоуправу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару