Читај ми!

Сачуван интелектуални потенцијал земље

Србија сачувала свој интелектуални потенцијал, рекао министар просвете Жарко Обрадовић, истакавши да држава настоји да обезбеди услове за даљи развој научне области. Боље услове створићемо усвајањем закона и институција посвећених науци, истакао Обрадовић.

Министар просвете, науке и технолошког развоја Жарко Обрадовић рекао је да је Србија сачувала свој интелектуални потенцијал и да настоји да обезбеди услове за даљи развој научне области.

"Тај задатак није лак јер су се годинама гомилале тешкоће и пропуштале шансе", рекао је Обрадовић отварајући пети фестивал "Наук није баук" у организацији Гиманизије "Светозар Марковић" у Нишу на коме је присутно око 400 младих из Србије, Црне Горе, Македоније.

Обрадовић је најавио стварање још бољих услова кроз усвајање законских претпоставки за развој научне области и стварања институција посвећених науци.

"Само оне земље и народи који буду имали квалитетно образовање у 21. веку и науку која може да донесе неку иновацију, имаће и бољи квалитет живота, имаће будућност", оценио је Обрадовић.

"Оно што нам недостаје у овом тренутку је подршка привреде, јер изум није довољан, већ је потребно да он добије и своју практичну примену", поручио је министар.

Одговарајући на питање како таленте задржати у земљи, Обрадовић је рекао да Србија младим људима нуди добро образовање, а стварање бољих услова је задатак целог друштва, целе владе.

"Потребно је обезбедити више новца у буџету, могућност да научници могу доћи до стана, до кредита, да могу бити сигурни да ће њихова деца учити у безбеном окружењу и да они имају услова да се баве научно-истраживачким радом", навео је Обрадовић.

Говорећи о наредном упису у средње школе и могућности смањења броја одељења у гимназијама, Обрадовић је рекао да најпре треба сачекати пријављивање и да се види колико ће ученика бити, јер ове године имамо мањи број ђака у односу на прошлу.

"Потребно је да направимо равномеран распоред одељења на нивоу Нишавског управног округа", напоменуо је министар.

Матура искључиво у школама

Обрадовић је потврдио да ће бити настављена већ започета изградња студентског дома у Нишу капацитета од 400 места.

Коментаришући најаву да ће "мала" матура бити организована искључиво у школи, као и могућност да то не би поштовали сви родитељи и школе, Обрадовић је рекао: "Матура у школама" и то више пута поновио.

"Немојте ме питати где се игра фудбалска утакмица, игра се на стадиону, дакле матура у школама", био је категоричан министар.

На фестивалу "Наук није баук" приказани су разни научни експерименти, у програму отварања фестивала учествовао је један робот, а током дводневног трајања "светковине науке" биће организована научно-популарна предавања за учеснике и младе радозналце.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару